Úvod Články Jednotka OMV spouští platformu CEGH GreenGas

Jednotka OMV spouští platformu CEGH GreenGas

17.06.2022

Za účelem standardizace procesů obchodování s biometanem a konkrétně s certifikáty biometanu se v rámci národního/evropského trhu s plynem vyvíjejí platformy pro párování (Blackboard, Bulletin Board, Dashboard).

Zvláštní příležitostí je zřízení systému CEGH Greengas Trading, který byl spuštěn společností Central European Gas Hub AG na začátku dubna 2022, a který umožňuje obchodování s biometanem, konkrétně s biometanovými certifikáty, a podporuje tak dekarbonizaci trhů s plynem.

REGATRACE se v obsáhlé zprávě o projektu zabývala studií návrhu a technickými specifikacemi řídicího panelu a obchodní platformy (včetně převodu vlastnictví). Ekonomickým cílem obchodní platformy je zajistit likvidní trh, na kterém může provádět obchody vysoký počet účastníků trhu. Definice produktu obchodovatelných certifikátů je předpokladem likvidity trhu s plynem z obnovitelných zdrojů, přičemž obchodování certifikátů může mít různé formy, například produkty ex-post nebo budoucí produkty. Čím více standardizovaných produktů se stejnou definicí produktu bude k dispozici, tím likvidnější bude trh. Technické podrobnosti, jako jsou funkční a nefunkční požadavky, požadavky na IT rozhraní mezi obchodními platformami a registry a návrh IT systému, lze nalézt ve veřejné zprávě o projektu.

Central European Gas Hub AG, zkráceně CEGH, společnost OMV, Wiener Börse AG a slovenského provozovatele plynárenské sítě Eustream, a.s., je největším obchodním uzlem s plynem ve střední a východní Evropě s celkovým objemem obchodů 749 TWh v roce 2021, což je devítinásobek roční spotřeby plynu v Rakousku.

Platforma CEGH GreenGas je tržištěm pro nabídku a poptávku po biometanu. Jakmile bude zelený vodík dostupný na trhu, bude možné s ním na platformě také obchodovat. Platforma umožňuje nákup nebo prodej biometanu s certifikáty nebo bez nich. Shoda kmenových údajů se prakticky provádí prostřednictvím registru biometanu v Rakousku, který provozuje společnost AGCS Gas Clearing and Settlement AG, aby byla zajištěna pravost účastníků trhu a jejich příslušných certifikátů biometanu. Za tímto účelem vydává AGCS účastníkům trhu na požádání potvrzení o účasti.

Obchodní platforma CEGH GreenGas bude kromě nástěnky zajišťovat také aukce. Je to poprvé, kdy je dodavatelům a kupujícím nabídnuto společné tržiště, jehož prostřednictvím je zpracování a správa obchodování výrazně zjednodušena a prezentována transparentním způsobem.

Platforma CEGH GreenGas bude postupně rozšířena na obchodování se zeleným plynem v zemích střední a východní Evropy s cílem podpořit přeshraniční a mezinárodní obchodování. Je nabízena ve dvou jazycích, němčině a angličtině, a účast na ní je bezplatná.

 

Zdroj: REGATRACE, červen 2022

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě