Úvod Články Evropská komise navrhla Akční plán pro biometan

Evropská komise navrhla Akční plán pro biometan

15.06.2022

V rámci svého plánu REPowerEU navrhla 18. května Evropská komise Akční plán pro biometan, včetně Průmyslové aliance pro biometan, s cílem podpořit hodnotový řetězec obnovitelného plynu a dosáhnout do roku 2030 roční produkce 35 miliard m3 biometanu.

Akční plán pro biometan zkoumá opatření, která by mohla být naplánována k dosažení cíle produkce biometanu v ročním objemu 35 miliard m3 do roku 2030, jak je stanoveno v rámci komunikace REPowerEU z března 2022. Mezi těmito opatřeními Evropská komise zdůrazňuje nezbytnou podporu inovativních řešení a výzkumu překážek a integrace udržitelného biometanu do plynárenské sítě. Podle plánu by se tato akce měla zaměřit na integraci výsledků výzkumných projektů, včetně projektu REGATRACE programu Horizont 2020 týkajícího se celoevropského akčního plánu pro přístup k rozvodné síti metanu.

REGATRACE je cenným projektem, který se zabývá překážkami, jako je přeshraniční obchodování, pro rozšíření projektů v oblasti výroby a využití biometanu. Rozvoj evropského trhu s plynem z obnovitelných zdrojů má zásadní význam pro zajištění zvyšujícího se podílu plynů z obnovitelných zdrojů v našich plynových sítích. To podpoří dekarbonizaci odvětví plynu na cestě ke klimaticky neutrální Evropě. Certifikáty na obnovitelný plyn poskytují jistotu a informace o tom, kde, kdy a jak se obnovitelný plyn vyrábí, a dodávají tak důvěru v odvětví zeleného plynu, povzbuzují výrobce plynu k dodávání zeleného plynu do sítě a umožňují výrobcům biometanu prodávat plyn do všech členských států EU.

 

Zdroj: REGATRACE, červen 2022

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě