Úvod Články Evropská Bioplynová Asociace vítá novou strategii EU pro methan

Evropská Bioplynová Asociace vítá novou strategii EU pro methan

22.10.2020

Evropská Bioplynová Asociace (EBA) uvítala „holistický přístup“ strategie pro metan k urychlení snižování emisí metanu pomocí výroby bioplynu a biomethanu.

Evropská Bioplynová Asociace (EBA) uvítala „holistický přístup“ strategie pro metan k urychlení snižování emisí metanu pomocí výroby bioplynu a biomethanu.

Nová strategie EU uznává vysoký potenciál bioplynu ve snižování  emisí methanu v zemědělství a podpoří rozvoj venkova.

EBA označila strategii pro methan za „zásadní krok“ k zajištění snížení emisí a dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Podle výkonného orgánu EU pochází 53% emisí způsobených lidskou činností ze zemědělství, následovaných odpadem (26%) .

Emisím vznikající v zemědělství jsou zásadně omezeny, když se surovina produkující methan jako je kupříkladu hnůj ze živočišné výroby, popř. jiný bioodpad zpracuje nejprve v bioplynové stanici, ve které methan jímán a využit pro výrobu energie namísto přirozeného uvolňování do atmosféry během skladování hnoje.

Podpora produkce bioplynu ze zemědělského odpadu, jak je uvedena v evropské strategii pro methan, je „pozitivním krokem“ k uznání role tohoto odvětví jako podpory rozvoje venkova a je dle EBA  „vynikajícím příkladem“ integrace odvětví.

Od roku 2023 jsou členské státy EU povinny zavést tříděný sběr biologického odpadu. Jednou z nejlepších dostupných možností jeho zpracování je anaerobní digesce, která přináší lepší environmentální výsledky než spalování nebo skládkování.

Podle EBA tato meziresortní perspektiva přijatá strategií pro methan zvyšuje potenciál bioplynu snižovat emise methanu v neenergetických odvětvích a poskytuje klíčovou příležitost ke zvýšení produkce bioplynu a biomethanu.

Zdroj: Bioenergy Insight

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě