Úvod Články Bioplyn získaný z odpadu je přinejmenším desetinásobně efektivnější ve snižování emisí skleníkových plynů ve srovnání s bioplynem z energetických plodin

Bioplyn získaný z odpadu je přinejmenším desetinásobně efektivnější ve snižování emisí skleníkových plynů ve srovnání s bioplynem z energetických plodin

04.03.2015

Výzkumníci z Univerzity v anglickém Bangoru spolu se svými kolegy z německého Institutu Thünen dospěli k jednoznačnému závěru, že tekutá biopaliva a bioplyn z cíleně pěstovaných plodin jsou nejméně efektivní z hlediska snižování emisí skleníkových plynů vztaženo na hektar využité půdy i z hlediska dotací na podporu OZE. 

Výzkumníci z Univerzity v anglickém Bangoru spolu se svými kolegy z německého Institutu Thünen dospěli k jednoznačnému závěru, že tekutá biopaliva a bioplyn z cíleně pěstovaných plodin jsou nejméně efektivní z hlediska snižování emisí skleníkových plynů vztaženo na hektar využité půdy i z hlediska dotací na podporu OZE. Ještě hůře, tyto produkty by mohly vést i ke zvýšení globálních emisí skleníkových plynů díky nepřímému využívání půdy k produkci biomasy na úkor pěstování potravin.

Pro srovnání - bioplyn vyráběný z odpadu dosahuje přinejmenším desetinásobně nižších hodnot emisí skleníkových plynů na tunu sušiny biomasy a na hektar využité plochy, resp. vede k cenově efektivnímu snižování emisí skleníkových plynů.

Feed-in-tarify na výrobu ”bio” elektřiny podporují výrobu elektrické energie ve velkých  bioplynových stanicích a stejně tak závazné cíle pro přimíchávání biopaliv do PHM zase podporují výrobu tekutých biopaliv z cíleně pěstovaných energetických plodin.

Je však zřejmé, že tato strategie není v souladu s většinou možností jak obnovitelně vyrábět bioenergie a efektivně tak snižovat závislost na fosilních palivech a tím pádem i emise skleníkových plynů přispívající ke změně klimatu.

Zatímco emise skleníkových plynů vznikající nepřímým využíváním půdy k pěstování energetické biomasy, která je následně využita při výrobě bioplynu tedy mohou být v součtu vyšší než emise vznikající těžbou a používáním fosilních paliv, anaerobní digesce odpadů jako je hnůj, kejda či potravinářské odpady, snižuje emise skleníkových plynů, které vznikají při skladování a kompostování těchto substrátů pokud nejsou tyto využity v procesu anaerobní digesce, přičemž na nižší hodnoty emisí v porovnání s používáním fosilních paliv se tak dostáváme ještě před jejich zpracováním na samotný bioplyn. Nicméně pozor je třeba dát na minimalizaci emisí čpavku během skladování a aplikace digestátu vznikajícího v bioplynových stanicích jako vedlejší produkt v procesu výroby bioplynu.

 Zdroj. www.phys.org

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě