Úvod Články Ve Švédsku byl vyvinut nový způsob suché fermentace

Ve Švédsku byl vyvinut nový způsob suché fermentace

10.01.2018

Na univerzitě Boras ve Švédsku byl vyvinut nový proces pro suchou fermentaci organického odpadu na bioplyn ve dvou různých typech reaktorů.

Na univerzitě Boras ve Švédsku byl vyvinut nový proces pro suchou fermentaci organického odpadu na bioplyn ve dvou různých typech reaktorů.

Podle vyjádření univerzity Boras dokazují výzkumné studie doktorky Reginy Jijoho Patinvoh, že jednoduchý reaktor z textilních materiálů dobře funguje při suché fermentaci pevného odpadu, jako je například kuřecí peří, citrusové peelingy a hnůj.

Zdá se, že mikroorganismy, které rozkládají organické substráty, se nakonec přizpůsobí suchému materiálu, takže proces se zrychluje.

"V jiném typu reaktoru vhodném pro kontinuální proces, je zase možné zkrátit dobu fermentace, pokud dávkujete správné množství materiálu", říká Regina Jijoho Patinvoh. "Zkoušela jsem limity pro optimální množství materiálu."

Vývoj textilního reaktoru

Reaktor byl vyvinut textilní společností FOV Fabrics ve spolupráci s University of Boras. Podle vyjádření doktorky Patinvoh je fermentor vhodný pro drobnou výrobu bioplynu, například v rozvojových zemích.

"Tento reaktor je malý, lehký a pro jeho použití nepotřebujete odborné znalosti. Jen dávkujte odpad smíchaný s trochou aktivního kalu a zavřete ho. V průběhu produkce bioplynu se reaktor nafoukne jako balón. Plyn se potom vypouští hadicí. Když už neteče žádný plyn, vytáhnete zbytky a nakrmíte více odpadu."

Důležitou složkou procesu, ve kterém je organický odpad přeměňován na bioplyn je typicky voda. Jedná se o překážku, která znamená, že výroba bioplynu vyžaduje vysokou spotřebu energie a vody a vede k velkému množství zbytkového digestátu.

Výzkum suché fermentace by mohl dobře řešit tyto problémy.

"To umožňuje domácnostem, nebo komunitám získávat vlastní bioplyn, který mohou používat pro provoz sporáků, nebo pro výrobu elektrické energie, při současné likvidaci velkého množství lokálních odpadů. "

Zdroj: Bioenergie Insight

 

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě