Úvod Články FCC a Seat se stali partnery v rámci projektu podporujícího využití bioplynu jako pohonné hmoty

FCC a Seat se stali partnery v rámci projektu podporujícího využití bioplynu jako pohonné hmoty

28.09.2016

FCC, španělská skupina pro environmentální služby, stavebnictví a nakládání s vodou, se stane součástí projektu, který má za cíl transformovat stanice zpracovávající odpad na bioelektrárny.

Projekt Methamorphosis, kofinancovaný Programem LIFE Evropské unie, vede FCC Aqualia v partnerství s Area Metropolitana de Barcelona (AMB), FCC Environment (divize FCC pro životní prostředí), Gas Natural Fenosa, Katalánským energetickým institutem (ICAEN) a výrobcem automobilů Seat.

Cílem projektu je zvýšit produkci energie z komunálního, zemědělského a průmyslového odpadu. Projekt Methamorphosis se zaměřuje na zvýšení produkce bioplynu z výluhu komunálního odpadu modifikovanými a inovativními procesními technologiemi. Plyn produkovaný během tohoto methanizačního procesu je obohacován tak, aby ho bylo možno použít jako pohonnou hmotu nebo v budoucnu vtláčet do sítě zemního plynu.

 Projekt předpokládá instalaci a provoz prototypů ke zvýšení produkce bioplynu a obohacování obsahu biometanu v Ecoparc 2, centru zpracování tuhého komunálního odpadu v Montcada i Reixac v Barceloně, které vlastní AMB a řídí FCC Environment.

Prototypy jsou založeny na třech technologiích, které vyvinula FCC Aqualia, a sice anaerobním membránovém bioreaktoru (AnMBR), patentovaném systému autotrofní denitrifikace (ELAN) a patentovaném zařízení upgradingu (ABAD).

Nový proces by měl zvýšit efektivitu a zároveň snížit emise skleníkových plynů (snížením potřeby energie o 70%) a snížit emise CO2 o 80% v porovnání s konvenčními procesy.

ICAEN se bude podílet na předávání poznatků získaných během projektu a na posílení reprodukovatelnosti.

Testy na vozidlech

Methamorphosis představuje krok vpřed k získávání energie z odpadu a je významným příspěvkem oběhovému hospodářství, tím že se snaží přetvořit centrum zpracování odpadu v zařízení produkce energie s možností zásobení jak vozidel, tak distribuční sítě.

Efektivita obohaceného biometanu bude demonstrována jednak při testech na vozidlech Seat, které vyhodnotí inženýři této společnosti, a také na vozidlech FCC Environment, které nyní jezdí na zemní plyn, v sérii testů s celkovými 120 000 km na vozidlo.

Předpokládá se, že emise skleníkových plynů budou o 30% nižší v porovnání s dieselovými motory.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 27. září 2016

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě