Úvod Články Zařízení společnosti Wärtsilä na úpravu bioplynu pomůže přeměnit trávu na plyn

Zařízení společnosti Wärtsilä na úpravu bioplynu pomůže přeměnit trávu na plyn

15.06.2022

Technologická skupina Wärtsilä dodá své zařízení na úpravu bioplynu Puregas CA50 pro inovativní projekt ve Velké Británii. Podle společnosti Wärtsilä projekt přemění trávu na plyn, který lze využít k vytápění domácností. Projekt vede britská energetická společnost Ecotricity, která se zabývá bojem proti klimatickým změnám tím, že přestane používat fosilní paliva.

Objednávka u společnosti Wärtsilä byla zadána v dubnu 2022. Po uvedení do provozu v roce 2023 se bude jednat o první zařízení svého druhu na výrobu zeleného plynu ve Velké Británii, což je důležitý krok k vytvoření zelené ekonomiky. Osvědčený technologický postup pracuje s trávou, která se přibližně dva měsíce rozkládá v silážním kontejneru. Poté se vloží do fermentoru, kde se z ní uvolňuje plyn bohatý na metan, který se následně dodává do domácí plynové sítě.

Zařízení na úpravu bioplynu společnosti Wärtsilä tento plyn před vtláčením do sítě zušlechťuje na kvalitu zemního plynu.

Zelená tráva je uhlíkově neutrální, protože CO2, který absorbuje během růstu, se při spalování metanu uvolňuje zpět do atmosféry. Fosilní plyn oproti tomu uvolňuje CO2, který se nyní v atmosféře nenachází, což znamená, že je čistým přírůstkem atmosférického CO2. Společnost Ecotricity plánuje v budoucnu postavit mnohem více zařízení na výrobu zeleného plynu. Společnost vypočítává, že 3 000 takových instalací by poskytlo dostatek plynu pro zásobování všech 22 milionů domácností, které jsou v současné době připojeny k britské plynárenské síti.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 15. června 2022

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě