Z oliv se dá získat víc než jen olej
Olivový olej je chutný a zdravý a poptávka po něm celosvětově stoupá.
Olivový olej je chutný a zdravý a poptávka po něm celosvětově stoupá. „V Evropě se každoročně vyrobí více než dva miliony tun olivového oleje,“ řekl Dieter Bryniok. Nejvýznamnějším producentem je Španělsko následováno Itálií a Řeckem. Bohužel boom olivového oleje s sebou nese i neblahé důsledky pro životní prostředí, protože z jeho výroby ve středomořském regionu vzniká velké množství odpadů. Každý rok je to více než 30 milionů tun výlisků, proplachových vod a listů olivovníku. Jejich zpracováním se v současnosti zabývají vědci z Fraunhoferova institutu mezifázového inženýrství a biotechnologie (IGB) ve Stuttgartu. Tento materiál by totiž mohl být zdrojem polyfenolických sloučenin pro využití ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu i energeticky bohatým substrátem pro využití na bioplynových stanicích, a tedy možná alternativa nahrazující tradiční cíleně pěstovanou biomasu.
Zdroj: Stuttgarter Zeitung, 22. dubna 2014