Úvod Články Z 18,3 milionů dosáhne do roku 2020 počet vozidel na zemní plyn téměř 35ti milionů

Z 18,3 milionů dosáhne do roku 2020 počet vozidel na zemní plyn téměř 35ti milionů

09.08.2013

Díky kombinaci nízké ceny metanu coby paliva a stále rostoucích cen benzínu a nafty má v mnoha regionech trh s motorovými vozidly spalujícími zemní plyn vzestupný trend.

Z 18,3 milionů dosáhne do roku 2020 počet vozidel na zemní plyn téměř 35ti milionů

Díky kombinaci nízké ceny metanu coby paliva a stále rostoucích cen benzínu a nafty má v mnoha regionech trh s motorovými vozidly spalujícími zemní plyn vzestupný trend.     

Zatímco jsou taková vozidla v provozu v určitých zemích již po několik dekád, v současnosti o ně vzrůstá zájem spolu s vlnou dodávek ”levného” zemního plynu. Podle nového průzkumu od Navigant Research se bude v průběhu této dekády jejich počet celosvětově dále navyšovat. 

Vozidla na zemní plyn zažily první vlnu popularity již v 70. a počátkem 80. let, což byla odezva na ropné embargo z roku 1973 a následný skok cen PHM, který nevyhnutelně následoval, říká Dave Hurst, vedoucí výzkumu a analytik od Navigant Research. 

“Dnes je růst trhu mnohem méně ovlivňován vnějšími negativními okolnostmi, více potom pozitivním rozvojem průmyslu, jako je zvýšená dostupnost vozidel, soustředěnost na na velké odběratele paliva v nových regionech a větší otevřenost vůči vozidlům na alternativní paliva na straně motoristů a operátorů celých flotil vozidel velkých společností.”  

Zemní plyn musí být v rámci poměru objemu palivových nádrží a dojezdové vzdálenosti motorových vozidel buď stlačován (CNG), nebo zkapalňován (LNG). Stejně tak jako stlačený zemní plyn lze analogicky ve spalovacích motorech používat stlačený biometan (CBG), který plně nahrazuje zemní plyn, je vyráběn procesem anaerobní digesce v bioplynových stanicích, a tudíž se řadí mezi obnovitelné zdroje energie.

 Report s názvem “Market Data: Natural Gas Vehicles” představuje globální data trhu a prognózy pro osobní vozidla, lehká, střední, těžká nákladní vozidla a autobusy.

Mimo prognóz v  oblasti prodejů motorových vozidel a infrastruktury čerpacích stanic do roku 2020, report zároveň zkoumá klíčové faktory ovlivňující růst trhu s motorovými vozidly využívajícími zemní plyn zahrnující ekonomické síly, ceny paliv a celkové trendy v automobilovém průmyslu.

Prováděcí souhrn reportu je volně ke stažení na webu Navigant Research.

 

Zdroj: Navigant Research

Novinky v oboru
INA oznámila, že postaví biometanovou...
10.01.2024

Chorvatská ropná a plynárenská společnost INA oznámila, že plánuje investovat 40 milionů eur do biometanové stanice využívající

Společnost E.ON otevře příští rok svou...
18.12.2023

Polská divize německé energetické skupiny E.ON, E.ON Polska, otevře svou první bioplynovou stanici v zemi v roce 2024.

Scania uvádí na trh „nejnovější...
13.12.2023

Scania uvedla na trh nejnovější generaci motorů na bioplyn, které podle společnosti nabízejí 5% úsporu paliva oproti svým

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě