Úvod Články Vláda Severního Irska poskytne bioplynové stanici půjčku ve výši téměř 10 milionů liber

Vláda Severního Irska poskytne bioplynové stanici půjčku ve výši téměř 10 milionů liber

10.03.2016

V Severním Irsku je plánována stavba nové bioplynové stanice, která bude ročně zpracovávat 25 tisíc tun drůbežího trusu. Celkové náklady by měly dosahovat 23 milionů liber (téměř  776 mil. Kč).

Vláda Severního Irska se zavázala půjčit 9,3 milionů liber společnosti Connective Energy Holdings, která zadala stavbu stanice v Ballybofey, County Donegal firmě Williams Industrial Services.

Zařízení bude zpracovávat drůbeží trus na bioplyn a organické hnojivo technologií anaerobní digesce. Podle severoirského ministra pro podnikání pomůže projekt drůbežárenskému sektoru růst a  produkovat energii s nízkou uhlíkovou stopou pro několik významných severoirských výrobců.

Stanice bude produkovat bioplyn, který se využije jednak jako pohonná hmota pro nákladní vozidla transportující drůbeží trus, a jednak k výrobě téměř 4 MW obnovitelné elektřiny pro továrny Bombardier a Montupet v Belfastu, Newtownards, Newtownabbey a Dunmurry, čímž výrazně podpoří místní průmysl.

Dalším produktem bude tekutý digestát, který bude aplikován jako organické hnojivo v přilehlých komerčních lesích a na zemědělskou půdu.

Produkce drůbežího masa je důležitým sektorem, který výrazně přispívá severoirské ekonomice, ale výše zmíněný trus představuje velkou environmentální výzvu.  Ministryně zemědělství uvedla, že „najít způsoby využití a nakládání s drůbežím trusem bylo jednou z hlavních priorit ministerstva, a to i vzhledem k tomu, že drůbežářský průmysl zaměstnává asi šesti tisíc lidí.“ „Díky tomuto inovativnímu a udržitelnému procesu může sektor rozkvétat a zároveň plnit požadavky evropské Nitrátové směrnice a Směrnice o vodě,“ dodala.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 8. března 2016

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě