Velká Británie: bioenergie z odpadu po výrobě zmrzliny
Odpadní produkt z výroby zmrzliny bude zpracováván v přilehlé bioplynové stanici, vyrobený biometan potom vtláčen do rozvodné sítě zemního plynu.
Odpadní produkt z výroby zmrzliny bude zpracováván v přilehlé bioplynové stanici, vyrobený biometan potom vtláčen do rozvodné sítě zemního plynu.
Třetí největší výrobce zmrzliny na světě, společnost R&R Ice Cream je součástí partnerství, které rozběhlo inovativní projekt, který pomůže lokálním domovům díky odpadu z továrny v Severním Yorkshiru.
Továrna společnosti R&R je ve Spojeném Království největším výrobcem zmrzliny jak své značky, tak i pro jiné společnosti, například Nestlé a Cadbury´s. Odpad z výroby zmrzliny obsahující cukr, tuk a bílkovinu bude zpracován v bioplynové stanici a vyrobený bioplyn bude dále upgradován na biometan, který bude vtláčen do rozvodné sítě ZP.
Zajímavým faktem je, že různé zmrzliny obsahují rozdílné hodnoty energie, díky rozdílnému obsahu kalorií v různých příchutích. Nejoblíbenější čokoládová zmrzlina obsahuje o 10% více energie než vanilková a o 20% více oproti jahodové zmrzlině. Přídavkem čokoládových vloček je možné zvýšit energetickou efektivitu až o 20%.
Předtím než byla nalezena možnost likvidace zmrzlinářského odpadu, byl tento odpad skládkován. Nyní krom zásobení domácností energií bude rovněž využit digestát, který poslouží jako hnojivo.
Zdroj: Renewable Energy Focus