Úvod Články Vědci nastínli plán pro výrobu bioplynu bez dotací

Vědci nastínli plán pro výrobu bioplynu bez dotací

08.05.2018

Vědci z univerzity v belgickém Ghentu zjistili, že spalování bioplynu je nejméně nákladově efektivní způsob použití tohoto produktu.

Vědci z univerzity v belgickém Ghentu zjistili, že spalování bioplynu je nejméně nákladově efektivní způsob použití tohoto produktu.

Namísto toho navrhují využívání bioplynu jako suroviny pro výrobu chemických látek. Tento přístup má podle výzkumníků výhody pro podniky, vlády i životní prostředí.

"Spalování bylo vždy snadným řešením pro přeměnu surovin na energii," říká profesor Korneel Rabaey. "Ale zhruba jen třetina energie v bioplynu může být přeměněna na elektřinu, ostatní dvě třetiny se ztrácí jako zbytkové teplo."

"Dotace budou vždy nutné k udržení tohoto procesu, zvláště když je elektřina ze sluneční a větrné energie mnohem levnější."

Upgradingem bioplynu na biomethan, který je dostatečně čistý, aby byl vtláčen do rozvodné sítě zemního plynu, mohou společnosti převádět plyn na oxid uhelnatý (CO), který  je jednou z výchozích surovin používaných v chemickém průmyslu.

"Díky této metodě mohou společnosti snížit své emise CO2, protože nahradí část svých fosilních plynů bioplynem", říká Rabaey.

"S ohledem na nižší emise CO2 v roce 2030 můžeme čtyřikrát pokrýt celosvětovou poptávku po methanolu z biopaliva z EU. Ve skutečnosti to bude směs různých výrobků." Profesor odhaduje, že více než polovina světových emisí z průmyslové výroby CO by mohla být odstraněna použitím methanu z bioplynu.

"Nakonec to povede k zpracování biomasy bez nutnosti jakýchkoli dotací a k výrobě chemikálií s nižší ekologickou stopou".

Studie týmu s názvem "Zvyšování hodnoty anaerobního rozkladu prostřednictvím chemické výroby z biomethanu vtláčeného do sítě" byla publikována v časopise Energy & Environmental Science.

Zdroj: Bioenergy Insight

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě