Úvod Články Ústřice a technologie anaerobní digesce čistí vodu z destilérie produkující whisky

Ústřice a technologie anaerobní digesce čistí vodu z destilérie produkující whisky

01.12.2017

Anaerobní digesce hraje klíčovou roli v přelomovém environmentálním projektu, který umožnil návrat ústřic jedlých do ústí řeky Dornoch na skotském východním pobřeží.

Edinburskýá Heriot – Watt University, destilérie whisky Glenmorangie a Marine Conservation Society spustili projekt návratu útesů ústřic do ústí řeky Dornoch, který be měl vést ke zvýšení biodiverziti oblasti.

Ústřice jsou proslulé svou schopností filtrovat vodu. Plánuje se, že budou v tandemu s novou bioplynovou stanicí na destilérii v Glenmorangie čistit vodu, kterou destilérie vypouští do ústí řeky.

Díky projektu nazvanému Dornoch Environmental Enhancement Project (DEEP) se ústřice navrátili do oblasti po více než sto letech, kdy byly z důvodu nadměrného sběru z oblasti vymýceny.

V současnosti se pracuje na zabezpečení financování druhé fáze, která si klade za cíl během následujících pěti let postavit útes.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 30.listopadu 2017

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě