Úvod Články Úloha obnovitelných zdrojů energie v rámci strategie EU v oblasti klimatu a energetiky a strategie 2050

Úloha obnovitelných zdrojů energie v rámci strategie EU v oblasti klimatu a energetiky a strategie 2050

02.01.2019

Dlouho očekávaná strategie EU v oblasti klimatu a energetiky 2050 byla zveřejněna dne 28. Listopadu 2018. Uznává úlohu bioplynu a biomethanu, které snižují emise v zemědělství, jakož i při využití pro různá průmyslová odvětví a jako zdroj energie ve výrobě tepla a v dopravě.

Dlouho očekávaná strategie EU v oblasti klimatu a energetiky 2050 byla zveřejněna dne 28. Listopadu 2018. Uznává úlohu bioplynu a biomethanu, které snižují emise v zemědělství, jakož i při využití pro různá průmyslová odvětví a jako zdroj energie ve výrobě tepla a v dopravě.

Hloubková analýza, kterou připravila Komise, obsahuje 8 scénářů o tom, jak může EU dosáhnout svého závazku v oblasti klimatu. Ve všech scénářích má mimo elektřiny hrát svou roli také biomethan. Sektorová vazba plynu a elektřiny, stejně tak jako sektorová integrace budou pro novou strategii rozhodující.

Dne 3. prosince EBA společně s dalšími pěti organizacemi EU vydaly prohlášení, aby uvítaly zveřejnění strategie a vyjádřily se ke klíčové roli obnovitelných zdrojů, potažmo bioplynu v příštích letech:

Snížení emisí

V současné době představuje plyn téměř sedminásobek množství energie obchodované mezi členskými státy EU ve srovnání s elektřinou. Stávající plynárenská infrastruktura je založena především na zemním plynu, který od roku 1990 dosáhl značného snížení emisí oxidu uhličitého. Existuje zde však značný potenciál přechodu na obnovitelné a dekarbonizované plyny.

Sektorová vazba a integrace

Hybridní energetická infrastruktura a sektorová vazba, která bude vycházet ze silných stránek jak plynárenských, tak distribučních sítí elektřiny, vytvoří pevnou páteř dekarbonizovaného energetického systému EU. Společně nebo odděleně jsou kombinované vlastnosti elektřiny a obnovitelných plynů nezbytné pro efektivní a včasné dosažení dlouhodobých klimatických ambicí.

 Bezpečnost dodávek

Zajištění bezpečné dodávky bude posíleno díky vlastní odolnosti a pružnosti plynárenské sítě. Plynovody kompenzují vysokou fluktuaci poptávky po energii, čímž skvěle doplňují elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Zdroj: EBA

Novinky v oboru
INA oznámila, že postaví biometanovou...
10.01.2024

Chorvatská ropná a plynárenská společnost INA oznámila, že plánuje investovat 40 milionů eur do biometanové stanice využívající

Společnost E.ON otevře příští rok svou...
18.12.2023

Polská divize německé energetické skupiny E.ON, E.ON Polska, otevře svou první bioplynovou stanici v zemi v roce 2024.

Scania uvádí na trh „nejnovější...
13.12.2023

Scania uvedla na trh nejnovější generaci motorů na bioplyn, které podle společnosti nabízejí 5% úsporu paliva oproti svým

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě