Úvod Články Ukrajina dodává do plynové sítě první metry krychlové biometanu

Ukrajina dodává do plynové sítě první metry krychlové biometanu

17.04.2023

Ukrajina 13. dubna spustila svou první výrobnu biometanu a do distribuční sítě plynu byly dodány první metry krychlové plynu. Zařízení bude ročně sloužit přibližně 1 500 spotřebitelům.

Podle ministra agrární politiky a potravinářství Mykoly Solského má Ukrajina velký potenciál pro výrobu biometanu a zemědělci mají o rozvoj tohoto odvětví velký zájem.

Dodal, že výstavba nových zařízení nebo modernizace stávajících umožní Ukrajině vzdát se dovozu plynu – a posílit tak svou energetickou bezpečnost – a učinit z  Ukrajiny spolehlivého vývozce biometanu. To posílí energetickou decentralizaci země.

"Téma biometanu je živé a zajímavé a je skvělé, že na Ukrajině existují společnosti, které jsou ochotny se k rozvoji tohoto odvětví připojit," řekl Solský.

"Vím, že studovaly evropské zkušenosti a seznámily se s provozem biometanových stanic v různých zemích. Jsem přesvědčen, že tyto zkušenosti budou úspěšně implementovány i na Ukrajině. Ministerstvo ze své strany přispělo k vytvoření legislativního rámce pro odvětví biometanu," uzavřel.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 14. dubna 2023

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě