Úvod Články Tisková zpráva: Šest národních registrů biometanu položilo základ pro mezinárodní obchod s biometanem v Evropě

Tisková zpráva: Šest národních registrů biometanu položilo základ pro mezinárodní obchod s biometanem v Evropě

27.11.2013

Biometan hraje klíčovou roli v tvorbě nízkouhlíkové ekonomiky v EU.  Nicméně k plnému rozvoji jeho potenciálu je důležité, aby mohl být mezinárodně obchodován. V souladu s tímto cílem se šest národních registrů biometanu* rozhodlo navázat spolupráci a za tímto účelem byla podepsána listina o záměru, která zahrnuje základní ustanovení o plánovaných společných aktivitách

Biometan hraje klíčovou roli v tvorbě nízkouhlíkové ekonomiky v EU.  Nicméně k plnému rozvoji jeho potenciálu je důležité, aby mohl být mezinárodně obchodován. V souladu s tímto cílem se šest národních registrů biometanu* rozhodlo navázat spolupráci a za tímto účelem byla podepsána listina o záměru, která zahrnuje základní ustanovení o plánovaných společných aktivitách. Dohoda se týká následujících šesti registrů:

 

  • Rakousko                   Biomethan Register Austria (www.agcs.at)
  • Dánsko                       Energinet.dk (www.energinet.dk)
  • Francie                       Gaz Réseau Distribution France (www.grdf.fr)
  • Německo                    Biogasregister (www.biogasregister.de)
  • Švýcarsko                   VSG (Federation of Swiss Gas Industry) (www.erdgas.ch/biogas/clearingstelle)
  • Velká Británie             Green Gas Certification Scheme (www.greengas.org.uk)

 

* Národní registry biometanu jsou nezávislé profesionální organizace, pověřené úkolem poskytovat věrohodnou dokumentaci o všech pohybech/transakcích od produkce ke konečnému použití biometanu. Jejich činnost vylučuje dvojité započítávání výroby “zeleného” biometanu  a zároveň certifikují “zelenost” nebo jinými slovy to, že biometan pochází z obnovitelných zdrojů. Jejich kompetence a vydávaná dokumentace se vztahuje na území jednotlivých zemí a je v souladu s jejich legislativou, regulační politikou a požadavky trhu. 

 

Klíčové oblasti zamýšlené spolupráce budou:

 

  • vytvořit nejlepší možné a co nejefektivnější podmínky k přenosu informací souvisejících s transakcemi s biometanem mezi národními registry biometanu
  • vytvořit jednotnou metodiku, dle které budou kompletní informace týkající se ”garance původu“ biometanu přenášeny mezi jednotlivými registry
  • zajistit nejvyšší možnou kompatibilitu mezi jednotlivými národními registračními systémy
  • nastavit podmínky pro vzájemné přijetí garance původu pro biometan (z počátku na bilaterální později na multilaterální bázi)

 

Jak je zmíněno v listině o záměru, je fungování evropského trhu s biometanem vysoce závislé na transparentním a spolehlivém systému komplexního sdílení informací mezi jednotlivými zeměmi.

 

Klíčový požadavek mezistátního trhu s biometanem je ten, že “zelená” vlastnost produktu (tzn. to, že pochází z obnovitelných zdrojů energie, je šetrný k životnímu prostředí a podílí se na snižování emisí skleníkových plynů) by měla být rozpoznána zemí, do které bude produkt dovážen a plyn má být započten oproti národním kvótám či cílům země, která ho nakoupí.

 

Relevantní informace nemohou být poskytovány nakupující zemí, nýbrž musí pocházet ze země, ve které byl produkt vyroben.

 

Listina o záměru slouží jako základ pro budoucí strukturovanou spolupráci mezi všemi národními registry biometanu v Evropě a plní také funkci pozvánky k začlenění ostatních národních registrů biometanu, kterých ještě na takovéto úrovni nespolupracují.

 

Signatáři listiny o záměru sdílejí přesvědčení, že zřízení národních registrů biometanu v každé evropské zemi, stejně tak jako jejich široká spolupráce, budou první významné kroky k vytvoření podmínek budoucího volného obchodu s biometanem v Evropské plynárenské síti.

 

Hlavním cílem této spolupráce je vytvoření kompatibility mezi jednotlivými registry spolu s ustanovením podmínek pro vzájemné přijetí garance původu pro biometan.

Toto vyžaduje nadefinování standardizovaného balíku dat, která budou vzájemně vyměňována v případě mezinárodního obchodu s biometanem za účasti národních registrů biometanu, které rozpoznají garanci původu produktu vydanou svým protějškem ze země, ze které je biometan nakupován.

 

Z toho plynoucí dokument “Evropská Garance Původu Biometanu” bude obsahovat všechny informace potřebné k tomu, aby mohl být biometan v nakupující zemi označen jako “zelený” a tak byl umožněn obchod s transakcemi zahrnujícími i území více zemí.

 

Zásadním podílem k přípravě mezinárodní spolupráce mezi jednotlivými registry biometanu přispěla společnost Biogasrat+ (www.biogasrat.de) se svým projekrem EU-regist a projekt IEE GreenGasGrids (www.greengasgrids.eu).

 

Biometan je unikátní obnovitelný zdroj energie:

 

Biometan je jediný obnovitelný zdroj energie flexibilní v objemu produkce, který může být využíván pro výrobu tepla, elektrické energie a paliva pro automobilovou dopravu. Biometan se získává upgradingem bioplynu vyráběného procesem anaerobní digesce, nebo ze syntezního plynu získávaného zplyňováním biomasy - je považován za 100% obnovitelný zdroj energie. Takto se dá také uvažovat o metanu vyráběného procesem Power to Gas, pokud ovšem elektřina potřebná k jeho výrobě pochází z obnovitelného zdroje energie a vodík je biologicky přeměněn na metan.

 

Nyní je biometan produkován v 15 evropských zemích (AT, CH, DE, DK, ES, FI, HU, IS, IT, FR, LU, NL, NO, SE, UK) v celkem 230 instalacích a je vtlačován do sítě rozvodu plynu v 12 zemích (AT, CH, DE, DK, ES, FI, FR, LU, NL. NO, SE, UK).

V 11ti zemích je také používán jako palivo v dopravě (AT, CH, DE, DK, FI, HU, IS, IT, NL, SE, UK).

 

Další informace k listině o záměru:

 

Jan Štambaský Stambasky@novaenergo.cz tel. +4207 7720 8020

Attila Kovacs kovacs@europian-biogas.eu tel. +36 30 601 4137

 

Více informací k činnosti národních registrů biometanu:

 

Rakousko:                  Andreas Wolf, email: wolf@agcs.at, tel.: +43 12 52 72 72 88

Dánsko:                     Jeppe Bjerg, email: jbg@energinet.dk, tel.: +45 70 10 22 44

Francie:                      Robert Marton, email: robert.marton@grdf.fr, tel.: +33 171 191 818

Německo:                   Sandra Rostek, email: rostek@dena.de, tel.: +49 307 26 16 56 54

Švýcarsko:                  Michael Schmid, email: m.schmid@erdgas.ch, tel.: +41 44 28 83 131

Velká Británie:        Ciaran Burns, email: cburns@greengas.org.uk, tel.: +44 20 79 81 08 53

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě