Úvod Články SUEZ a Waga Energy uvádějí do provozu pátou jednotku úpravy skládkového plynu

SUEZ a Waga Energy uvádějí do provozu pátou jednotku úpravy skládkového plynu

21.12.2022

Společnosti SUEZ a Waga Energy uvedly do provozu novou jednotku na výrobu obnovitelného zemního plynu (RNG) na skládce Madaillan v Milhac-d'Auberoche (jihozápadní Francie) - jedná se o pátou jednotku na výrobu RNG, kterou společně uvedly do provozu společnosti SUEZ a Waga Energy.

Získávání RNG z bioplynu pocházejícího z fermentace odpadů na skládkách je stále větší výzvou z hlediska nakládání s odpady a ekologického přechodu na místní úrovni. Skládka Madaillan provozovaná společností SUEZ v Milhac-d'Auberoche zpracovává ročně přibližně 105 000 tun komunálního odpadu a donedávna využívala bioplyn vzniklý rozkladem odpadu ve formě tepla a elektřiny. Aby se společnost SUEZ posunula ve výrobě obnovitelné energie o krok dále, rozhodla se spojit své síly se společností Waga Energy a zřídit jednotku na výrobu RNG.

Pro svou skládku v Milhac-d'Auberoche se společnost SUEZ rozhodla pro technologii WAGABOX®, kterou vyvinula a patentovala společnost Waga Energy. Tato inovativní technologie, která je výsledkem desetiletého vývoje, získává plyn ze skládek ve formě RNG, obnovitelné náhrady fosilního zemního plynu.

Technologie kombinuje membránovou separaci a kryogenní destilaci k oddělení energeticky bohatého plynu od ostatních složek (oxidu uhličitého, kyslíku, dusíku a těkavých organických látek). Tento vysoce kvalitní RNG je poté přímo vtláčen do rozvodných sítí zemního plynu a společnost SUEZ jej uvádí na trh, aby uspokojil potřeby uživatelů, pokud jde o vytápění, vaření, ohřev teplé užitkové vody nebo pohon vozidel.

V lokalitě Madaillan bude společnost SUEZ vyrábět až 20 GWh RNG ročně, což odpovídá roční spotřebě více než 3 000 místních domácností, a díky náhradě fosilního zemního plynu RNG tak každoročně ušetří 3 500 tun emisí CO2ekv.

Od roku 2017 byly ve Francii uvedeny do provozu další čtyři jednotky WAGABOX® (v Saint-Maximin, Gueltas, Chevilly a Ventes-de-Bourse). Šestá jednotka je v současné době ve výstavbě na skládce v Montois-la-Montagne. S celkovým instalovaným výkonem 140 GWh ročně bude těchto šest jednotek zásobovat obnovitelným plynem více než 20 000 francouzských domácností, čímž se ročně ušetří 23 000 tun emisí CO2ekv.

Výstavbu jednotky v Milhac-d'Auberoche financovaly společnosti Waga Energy a Meridiam. Jedná se již o třetí projekt, který využívá podpory společnosti specializující se na dlouhodobou správu a financování udržitelné infrastruktury. Region Nouvelle-Aquitaine rovněž přispěl částkou 400 000 EUR na financování tohoto projektu místní ekologické transformace.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 20. prosince 2022

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě