Úvod Články Společnosti St1 a Borås Energy and Environment navazují úzkou spolupráci v oblasti výroby kapalného biometanu ve Švédsku

Společnosti St1 a Borås Energy and Environment navazují úzkou spolupráci v oblasti výroby kapalného biometanu ve Švédsku

24.08.2022

Energetická společnost St1 učinila investiční rozhodnutí o výstavbě závodu na úpravu a zkapalňování bioplynu v Sobackenu ve švédském Boråsu. Předpokladem investičního rozhodnutí je dlouhodobá smlouva o odběru surového bioplynu, kterou St1 podepsala se společností Borås Energi.

V rámci této dohody převede společnost Borås Energi na společnost St1 obě čerpací stanice plynu pro spotřebitele v Åhaga a Hulta. Společnost St1 bude rovněž v severských zemích rozvíjet infrastrukturu pro distribuci kapalného bioplynu.

Společnost St1 zahájí stavební práce na podzim a start výroby se očekává na konci roku 2023. Společnost St1 podepsala smlouvu se společností Wärtsilä Gas Solutions na dodávku zařízení na úpravu a zkapalňování bioplynu. Projekt získal podporu z programu Klimatklivet – švédského programu na podporu investic zaměřeného na projekty, které snižují dopady na klima.

Společnosti St1 a Borås Energy and Environment uvedly, že partnerství vytvoří silný hodnotový řetězec v rámci obnovitelných biopaliv, kde se obě společnosti zaměří na své odborné oblasti. Společnost St1 bude zpracovávat bioplyn, který společnost Borås Energi vyrábí z potravinářského odpadu a čistírenských kalů, a poté jej bude prodávat ve své distribuční síti.

Společnost St1 je již nyní ve Švédsku vedoucím hráčem na trhu s bioplynem s přibližně 30% podílem na trhu v segmentu silniční dopravy. Bioplynové stanice se nacházejí v jižním Švédsku a ve Stockholmu. Společnost bioplyn vyrábí, dováží a vyváží a dodává jej zákazníkům prostřednictvím několika prodejních kanálů. Společnost St1 má ve Švédsku šest výrobních a úpravárenských jednotek na bioplyn. Dvě z nich – Söderåsen Bioenergi AB a Falkenbergs Biogas AB – jsou dceřinými společnostmi s většinovým podílem.

V loňském roce zahájila společnost St1 provoz bioplynových stanic ve Finsku a Norsku. Společnost spolupracuje se firmami Knapphus Energi a Nor-log na budování infrastruktury pro bioplyn v Norsku. Ve Finsku St1 a potravinářská společnost Valio zahájily společný podnik na výrobu obnovitelného bioplynu z hnoje z mléčných farem a dalších vedlejších zemědělských produktů – především jako paliva pro těžkou dopravu. Cílem společně vlastněné společnosti je dosáhnout do roku 2030 výrobní kapacity až jedné terawatthodiny (TWh).

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 23. srpna 2022

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě