Úvod Články Společnosti Flogas Enterprise a Gas Networks Ireland zahájily výstavbu první specializované čerpací stanice BioCNG v Irsku

Společnosti Flogas Enterprise a Gas Networks Ireland zahájily výstavbu první specializované čerpací stanice BioCNG v Irsku

01.12.2023

Dodavatel energií pro komerční a průmyslové účely Flogas Enterprise a provozovatel národní plynárenské sítě Gas Networks Ireland položili základní kámen na plnicí stanici Flogas Enterprise Bio-CNG.

Stanice o rozloze 2 900 m2, která se nachází v St. Margarets v severním hrabství Dublin, by měla být otevřena v dubnu 2024 a bude první specializovanou stanicí BioCNG v Irsku, která podpoří irské podniky v dekarbonizaci jejich komerčních dopravních flotil pomocí čistého a udržitelného paliva BioCNG.

Stanici bude provozovat sesterská společnost společnosti Flogas Enterprise, Certa, která je rovněž součástí skupiny DCC plc.

Plyn z obnovitelných zdrojů pro novou čerpací stanici bude pocházet převážně z nové biometanové stanice v hrabství Cork a bude dodáván do národní plynové sítě.

BioCNG je certifikován dobrovolným systémem EU, jako je ISCC nebo RedCert, aby se ověřilo, že splňuje kritéria udržitelnosti stanovená v právních předpisech EU a kvalifikuje se jako obnovitelné palivo s "nulovými emisemi", uvádí Gas Networks Ireland.

Dodala, že registr obnovitelného plynu společnosti Gas Networks Ireland sleduje alokaci biometanu od místa vtláčení do sítě až po místo odběru v jednotlivých čerpacích stanicích, aby byly splněny požadavky EU na hmotnostní bilancování a zajištěn soulad se systémem závazků pro obnovitelné palivo v dopravě (RTFO) v Irsku, který provozuje Národní agentura pro ropné rezervy (NORA).

Tato specializovaná stanice na 100 % BioCNG je pro společnost Flogas Enterprise (součást DCC plc) dalším "prvenstvím" na trhu s obnovitelnými zdroji, neboť již v roce 2020 byla prvním dodavatelem energie v Irsku, který dodával biometan prostřednictvím plynárenské sítě společnostem jako Tesco a Diageo, uvedla organizace.

Nová plnicí stanice Flogas Enterprise BioCNG je podporována projektem Causeway společnosti Gas Networks Ireland, který doposud zajistil síť vysokokapacitních rychloplnicích stanic CNG po celé zemi, vyvinul zařízení pro vtláčení obnovitelného plynu, nasadil flotilu vozidel na CNG a zpřístupnil podnikům v Irsku fond vozidel na CNG.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 30. listopadu 2023

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě