Úvod Články Společnost Naturgy postaví ve Španělsku svou šestou biometanovou stanici

Společnost Naturgy postaví ve Španělsku svou šestou biometanovou stanici

03.10.2023

Společnost Naturgy se chystá postavit svůj šestý závod na výrobu biometanu ve Španělsku a první v Andalusii v obci Utrera (Sevilla).

Závod bude postaven ve spolupráci se společnostmi KEPLER Engineering a Ecogestion a jeho provoz má být zahájen v roce 2025.

Projekt Utrera, který je v současné době ve fázi administrativního zpracování, bude jedním z největších v portfoliu společnosti Naturgy, s roční výrobní kapacitou 40 GWh biometanu, který by mohl zásobovat více než 10 500 andaluských domácností.

Jedná se o první projekt v oblasti obnovitelných zdrojů plynu, do kterého se společnost Naturgy pouští v Andalusii, která je podle firmy druhým autonomním společenstvím z hlediska potenciálu výroby biometanu ve Španělsku, a to díky velkému objemu zemědělských a živočišných zdrojů, které lze zpracovat za účelem získání biometanu.

Konkrétně bude závod Utrera schopen každoročně zhodnotit 68 000 tun odpadu ze zemědělství a živočišné výroby, čímž podpoří oběhové hospodářství území a jeho přechod k udržitelnějšímu ekonomickému modelu, dodala Naturgy.

Zařízení bude disponovat pokročilou technologií anaerobní digesce, která mu umožní získávat účinněji obnovitelný plyn díky jednotce hypertermofilní biologické předúpray, což se promítá do řady provozních výhod, jako je možnost zpracování vláknitých a tukových materiálů, zkrácení doby procesu digesce a získávání bioplynu s vyšším podílem metanu.

Obnovitelný plyn získaný tímto procesem bude vtláčen do sítě společnosti Nedgia, distributora plynu skupiny Naturgy, pro spotřebu domácností a podniků.

Společnost Naturgy uvedla, že se chce stát vedoucí společností v oblasti podpory obnovitelných plynů ve Španělsku, a to jak v oblasti výroby a distribuce biometanu ve Španělsku v krátkodobém horizontu, tak v oblasti rozvoje vodíku jako energetického vektoru, který bude mít ve střednědobém horizontu významný dopad na skladbu zdrojů energie.

Skupina již spravuje více než 60 projektů na výrobu biometanu v různých fázích vývoje.

Kromě toho skupina nedávno podepsala dohodu o převzetí veškeré výroby biometanu z projektu Bioenergy Vallés Oriental (BioVO), který se nachází v barcelonské obci Granollers, a také plné výroby prvního projektu BioLNG ve Španělsku, který má podpořit dekarbonizaci dopravy.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 29. září 2023

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě