Úvod Články Severní Karolína, USA: Universita upustila od KVET a soustředí se na bioplyn

Severní Karolína, USA: Universita upustila od KVET a soustředí se na bioplyn

10.04.2018

Duke University v Severní Karolíně „odložila na neurčito“ plán výstavby zařízení kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) ve svém kampusu. Podle zpravodaje Duke Today se univerzita místo toho k pokrytí svých rostoucích potřeb energie zaměří na rozvoj využití bioplynu a dalších zdrojů energie šetrných k životnímu prostředí.

Výkonný viceprezident Tallman Trask III řekl Duke Today: „Duke má agresivní cíl stát se CO2 neutrální do roku 2024 a zároveň zajistit, že energetická potřeba rostoucího pulzujícího kampusu bude naplněna.“

„Duke University a Duke Energy oznámily v roce 2016 plán postavit stanici KVET v univerzitním kampusu. Doufalo se, že nové zařízení se stane účinnějším a spolehlivějším zdrojem elektřiny a páry pro řadu univerzitních budov.“

Podle Duke Today byl plán pozastaven, když vzešly obavy z ekonomického a ekologického dopadu stanice KVET. To vedlo k tomu, že byl zahájen další výzkum, který zapojil jak univerzitu, tak místní komunitu.

Přechod k bioplynu

Duke University by ráda snížila spotřebu konvenčního zemního plynu, který je v současnosti primárním zdrojem energie v paroplynových elektrárnách v kampusu.

V roce 2010 se stala Duke University partnerem projektu zpracování odpadů z produkce vepřového z Loyd Ray Farms na bioplyn. Na farmě byl instalován systém zpracování odpadu, který využívá  k výrobě bioplynu technologii anaerobní digesce. Tento bioplyn napájí 65kW mikroturbínu.

Kapalný digestát pak putuje do aerované nádrže, kde je odpadní voda provzdušňována a dochází zde k redukci obsahu amoniaku a dalších polutantů tak, aby mohla být voda následně znovu použita pro oplachové účely.

Vyrobená elektřina je buď využita přímo na farmě nebo dodávána do sítě.

Duke Today uvádí, že univerzita v současné době vede diskuzi s potenciálními dodavateli o rozšíření produkce a následných dodávek z Loyd Ray Farms do univerzitního kampusu.

Univerzita je odhodlána podporovat rozvoj trhu s obnovitelným bioplynem v Severní Karolíně, který snižuje závislost na fosilních palivech a přináší mnoho dalších výhod na komunitní environmentální, ekonomické i politické úrovni. Současně budou i nadále pracovat v oblastech energetické účinnosti, solární energie a dalších strategií tak, aby splnili své klimatické cíle.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 9. dubna 2018

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě