Úvod Články Řešení navýšení výtěžku metanu z biomasy: předběžné výsledky aplikace enzymatické předúpravy na bioplynové stanici.

Řešení navýšení výtěžku metanu z biomasy: předběžné výsledky aplikace enzymatické předúpravy na bioplynové stanici.

24.09.2013

Jako část experimentálního programu vedeného výzkumným centrem ENEA v Bologni (UT VALAMB-IDR) a Biological Care S.r.l, byla posuzována efektivita aplikace směsi enzymů coby předúprava v bioplynové stanici postavené v areálu Societá Agricola Salera Michaela e Anna Lisa & C.S.S. (CR). 

Po začátku dávkování enzymatického přípravku (DSM MethaPlus® L 100), bylo možné snížit denní krmné množství kukuřičné siláže do primárného fermentoru z hodnoty zhruba o 10%. Pro udržení stejné hydraulické doby zdržení materiálu ve fermentoru bylo ubrané množství kukuřičné siláže kompenzováno navýšením dávkování hnoje.

Ekonomika a operativnost enzymatické předúpravy

S cílem vyhodnocení ekonomických výhod kterých může být dosaženo aplikací enzymatické předúpravy, byla vypracována ekonomicko-finanční analýza, založená na experimentálních výsledcích výše uvedeného testu. Tato analýza vedla ke kalkulaci čistého ročního zisku, který tvořil částku 280,149 €. Pozitivní hodnota ročního zisku spolu s ostatními organizačními výhodami (snadnost aplikace, žádné zásahy do technologie, žádné další náklady na proud atd.)  proto naznačuje, že používání hydrolytických enzymů je ekonomicky výhodným řešením předúpravy vstupních surovin do bioplynové stanice.

Závěr

Výše uvedené efekty indikují že enzymatické předúprava (DSM MethaPlus® L 100) může být příznivým řešením s ohledem na životní prostředí i finanční stránku věci. Nejen že nabízí vyšší ekologickou udržitelnost řetězce vstupních surovin, ale nabízí také finanční výhody ve smyslu snížení celkových ročních nákladů na pěstování, přípravu a dopravu materiálu do BPS.

Zdroj: Technica e Tecnologia

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě