Úvod Články První evropský projekt pěstování řas pro bioenergetiku

První evropský projekt pěstování řas pro bioenergetiku

09.09.2013

V rámci projekte Evropské Unie All-gas, který je největším světovým projektem přeměny řas na čistou energii za využití odpadních vod, byla v jihošpanělské Chiclaně úspěšně vypěstována první úroda řas.

V rámci projekte Evropské Unie All-gas, který je největším světovým projektem přeměny řas na čistou energii za využití odpadních vod, byla v jihošpanělské Chiclaně úspěšně vypěstována první úroda řas.

Projekt, který byl odstartován v květnu 2011 a měl trvat pět let, má za cíl získat nízkonákladové biopalivo z řas narostlých v odpadních vodách. Prozatím se zdá, že vypěstovaná biomasa má velký energetický potenciál, který je dán především vysokým stupněm rozložitelnosti a výtěžností metanu přibližně 200-300 litrů plynu na kilogram biomasy, při jejím zpracování technologií anaerobní digesce. Řasy zároveň umožní kvalitní vyčištění odpadní vody.

Kromě využití odpadních vod projekt navrhuje zkrmovat řasami i CO2, který vzniká při spalování v kotlích na biomasu, a stejně tak i recyklovat CO2 separovaný z bioplynu při jeho úpravě na biometan.

Pilotní fáze projektu byla ukončena a nyní se plánuje vlastní konstrukce zařízení. V současné době se staví prototyp o rozloze jednoho hektaru.

Předpokládá se, že v roce 2016 bude v rámci projektu All-gas produkováno dostatek biopaliva pro 200 vozidel. Až projekt dosáhne této demonstrační fáze, bude produkovaný biometan využíván místními autobusy městské hromadné dopravy a popelářskými vozy v regionu Cadiz.

Tento evropský projekt je veden FCC Aqualia a účastní se ho další čtyři společnosti: Fraunhofer-Gesellschaft, BDI, Feyecon y Hygear a Universita Southampton. Projekt All-gas stojí 12 milionů eur, z čehož 7,1 milionu eur zajišťují fondy EU.

 

Zdroj: 12. srpna 2013, BioEnergy Insight

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě