Úvod Články Projekty v belgickém Valonsku ukazují na budoucnost biomasy jako zdroje energie

Projekty v belgickém Valonsku ukazují na budoucnost biomasy jako zdroje energie

27.09.2022

Náklady na energii jsou v Belgii historicky vysoké, a aby toho nebylo málo, fosilních paliv ubývá s tím, jak je spotřebováváme. Aby se přizpůsobili, vyvíjejí zemědělci ve Valonsku udržitelnější a lokální alternativy, informoval deník Brussels Times.

Jednou z alternativ k fosilním palivům je výroba biometanu, která spočívá v rozkladu biomasy, jako je hnůj z chovu hospodářských zvířat nebo organický odpad ze zemědělsko-potravinářského podniku. Biomasa se zahřívá v nádrži a vzniká bioplyn, který se skládá ze 60 % z metanu a 40 % z oxidu uhličitého. Tento bioplyn se pak čistí a zůstává metan jako nosič energie.

Zjednodušeně řečeno, organická hmota se recykluje, aby se přeměnila na zdroj energie, například pro topné systémy a stlačený zemní plyn (neboli CNG, palivo pro motorová vozidla).

Zemědělci mohou využívat organickou hmotu vyprodukovanou hospodářskými zvířaty a přeměnit ji na biometan (obnovitelný zemní plyn) k vytápění hospodářských budov nebo k prodeji CNG.

První valonské zařízení na výrobu biometanu bylo otevřeno v roce 2020 ve Fleurusu v Hainautu.

Tato myšlenka "energetické komunity" oslovuje i ty, kteří stojí na straně veřejných orgánů, jako například obec Dour v provincii Hainaut, která doufá, že do roku 2024 bude využívat biomasu svých občanů k výrobě plynu.

Organický odpad z domácností v obci by se přeměnil na produkt, který bude buď plynem pro síť, nebo se z něj vyrobí CNG pro vozidla.

Mnozí se domnívají, že tento alternativní zdroj energie má v Belgii budoucnost, i když náklady na instalaci zařízení nezbytných pro tento proces jsou vysoké a budou vyžadovat investory, ať už soukromé nebo veřejné.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 26. září 2022

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě