Úvod Články Probíhající výstavba první soběstačné komunity ve španělské Navaře

Probíhající výstavba první soběstačné komunity ve španělské Navaře

20.11.2015

Začínající inženýrská společnost sídlící v severním Španělsku pracuje na vývoji prvního domu svého druhu, který bude kompletně vytápěn odpadem, který sám vyprodukuje.

Začínající inženýrská společnost sídlící v severním Španělsku pracuje na vývoji prvního domu svého druhu, který bude kompletně vytápěn odpadem, který sám vyprodukuje.

Stavba je v současné chvíli ve fázi výstavby v lokalitě Oskolz, 25 km severně od regionálního centra. Je navržena tak, že veškerý produkovaný odpad bude přeměněn na bioplyn, který bude poskytovat energii potřebnou k vytápění domu, ohřevu TUV a vaření.

Cílem projektu je dokázat využitelnost aplikace procesu anaerobní digesce i v malých projektech jako jsou rodinné domy v porovnání s velkými instalacemi, které jsou již dnes běžné po celé zemi. PlanetEnergy při navrhování projektu počítala i s využitím mineralizované vody a digestátu vznikajícího ve fermentační jednotce na přilehlých 3 hektarech polností, kde mají být pěstovány potraviny konzumované v domácnosti.

Rozpočet projektu včetně zakoupení pozemků a odstranění staveb, které na nich byly posledních 50 let neobydlené je 500 000 eur, a dle vyjádření vedení PlanetEnergy by měla být návratnost projektu méně než 5 let. Po dokončení projektu v dubnu 2016 chtějí developeři hledat nové destinace k výstavbě srovnatelných obytných systémů.

Zdroj: El Mundo

 

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě