Úvod Články Přeměna odpadu na biopalivo může Irsku ročně ušetřit 50 milionů €

Přeměna odpadu na biopalivo může Irsku ročně ušetřit 50 milionů €

21.11.2013

Podle prohlášení Irské Asociace pro Bioenergii  (IrBEA) může přeměna odpadu ze zemědělství a potravinářství v krátkém časovém horizontu zajistit mohutný rozvoj domácího průmyslu pro biopaliva.

Podle prohlášení Irské Asociace pro Bioenergii  (IrBEA) může přeměna odpadu ze zemědělství a potravinářství v krátkém časovém horizontu zajistit mohutný rozvoj domácího průmyslu pro biopaliva, který může ročně přispívat k Irské ekonomice sumou 245 milionů eur.

Na konferenci pořádané IrBEA v Dublinu bylo řečeno, že v současné době je do Irska ročně importován benzín a nafta v hodnotě 2.8 miliardy eur. Z této částky může být ročně ušetřeno 50 milionů eur konverzí komunálního, zemědělského a potravinářského odpadu na biometan.

Ačkoli je Irsko zavázáno k tomu, že do roku 2020 má 10% veškerého paliva pro dopravu pocházet z obnovitelných zdrojů, IrBEA tvrdí, že za současných podmínek může být cíl splněn pouze za předpokladu dovozu obnovitelných biopaliv.

Mluvčí IrBEA Stephen Hynes prohlásil, že použití biometanu, který lze získávat coby palivo druhé generace z komunálního, zemědělského a potravinářského odpadu, nabízí pro Irsko nejschůdnější cestu ke splnění daných závazků.

Asociace odhaduje, že Irsko má kapacitu vyrábět z výše uvedených odpadů 300 milionů m3 biometanu – to je ekvivalent 300 milionů litrů benzínu nebo nafty.

Podle IrBEA také domácí výroba a využívání biopaliva představuje velkou příležitost k úspěšnému splnění závazku Irska ke snížení množství bio-odbouratelného odpadu, který je do roku 2016 možno ještě skládkovat.

Asociace také odhaduje, že rozvoj takového průmyslu může vytvořit více než 3000 trvalých a 2400 přechodných pracovních míst po dobu výstavby.

 

Zdroj: gnvmagazine.com

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě