Úvod Články PATRIZIA Infrastructure investuje do většinového podílu ve společnosti Biomet, aby podpořila snahu Itálie o dosažení nulových emisí uhlíku

PATRIZIA Infrastructure investuje do většinového podílu ve společnosti Biomet, aby podpořila snahu Itálie o dosažení nulových emisí uhlíku

22.06.2022

PATRIZIA, přední partner pro globální realitní aktiva, získala prostřednictvím svého Evropského infrastrukturního fondu II 80procentní většinový podíl v italském výrobci biolihového zemního plynu (LNG) Biomet.

Transakce v hodnotě přibližně 75 milionů eur, která se skládá z podílu na základním kapitálu a závazného programu kapitálových výdajů, představuje debutovou investici pro nedávno získanou infrastrukturní společnost PATRIZIA Infrastructure.

Biomet je vertikálně integrovaný výrobce bio-LNG, který je největším evropským závodem na výrobu bio-LNG z biometanu z bioodpadu. V současné době vyvíjí dvě nová moderní zařízení, která zahrnují závod na výrobu biometanu a závod na zkapalňování LNG, jež se nacházejí na strategickém místě 40 km jižně od Milána.

Biomet bude prvním závodem v Itálii, který bude přímo napojen na národní přepravní síť plynu SNAM a bude mít v místě plnicí stanici. Zařízení bude rovněž napojeno na klíčové dálnice, aby zachytilo toky odpadů ze střední do severní Itálie, a také bude obsahovat čtyři zařízení, která vyrábějí biometan úpravou bioplynu ze zemědělských surovin třetích stran.

PATRIZIA Infrastructure investovala do Biometu v pozdní fázi výstavby, přičemž se očekává, že zařízení na zkapalňování bude komerčně zprovozněno v létě 2022, bioplynová stanice v prosinci 2022 a čtyři zařízení na zušlechťování biometanu do roku 2024. Závod na výrobu biometanu Biomet má v současné době kapacitu 40 000 tun organického odpadu ročně.

Zařízení na zkapalňování má kapacitu pro 8 800 tun bioLNG ročně s potenciálem zvýšit výrobu na 26 400 tun.

Bioplyn a bioLNG významně přispívají k plnění politických cílů EU v oblasti snižování spotřeby primární energie a produkce emisí CO2. Itálie je druhým největším trhem s bioplynem v EU po Německu, kde se dosud vyrobily 2 miliardy metrů krychlových. Díky fixním výrobním nákladům bioplynu je bio-LNG z odpadu konkurenceschopnou a uhlíkově neutrální alternativou konvenčního LNG, zejména pro dopravní průmysl.

Italská vláda uznala význam výroby bio-LNG a zavedla robustní systém pobídek s dlouhodobým závazkem udržet trvalý rozvoj této technologie.

Společnost PATRIZIA Infrastructure získala podíl od italského podnikatele v plynárenství Waltera Lagoria a od společnosti AnkorGaz, vozidla generálního ředitele a zakladatele společnosti Biomet Antonia Baraniho, který zůstává 20procentním menšinovým akcionářem.

Poradci společnosti PATRIZIA Infrastructure byly společnosti EY, GOP a Willis Towers Watson, zatímco poradci společnosti AnkorGaz byly společnosti BNP Paribas a White & Case. Daňové aspekty transakce pro společnost AnkorGaz zajišťovala společnost Belluzzo International Partners.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 22. června 2022

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě