Úvod Články Nový návrh nařízení Evropské Komise k regulaci hnojiv

Nový návrh nařízení Evropské Komise k regulaci hnojiv

01.04.2016

Evropská Komise vydala návrh k revizi nařízení EU k regulaci hnojiv, do kterého jsou zahrnuta i organická hnojiva.

Evropská Komise vydala návrh k revizi nařízení EU k regulaci hnojiv, do kterého jsou zahrnuta i organická hnojiva.

Formální návrh publikovaný 17.března zahrnuje do legislativy EU, která v současnosti pojednává pouze o minerálních hnojivech, také digestát a kompost.

Navrhované změny zjednoduší mezinárodní obchod a podpoří tvorbu evropského trhu s organickými hnojivy. Mezi hlavní body návrhu patří jasně definované požadavky na bezpečnost a kvalitu pro širokou škálu kategorií nových organických produktů, mezi které patří hnojiva, pěstební média a půdní aditiva. Důležitým prvkem návrhu je jeho značná flexibilita, kdy je úřadům ponechána možnost řídit se stávajícími vnitrostátními standardy v případě, že dotčené produkty jsou určeny pro domácí trh.

Během následujících měsíců bude mít Evropský Parlament a Rada možnost návrh posoudit a pozměnit. Po dosažení kompromisu, schválení finálního textu a uplynutí tranzitní doby nabude změna stávajícího nařízení o regulaci hnojiv platnosti pro celou EU.

Na nových úpravách se aktivně podílí i Evropská Bioplynová Asociace, která v rámci jednání se členy Evropského Parlamentu a zástupci jednotlivých členských zemí EU upozorňuje na význam recyklace živin a zároveň poskytuje technické poradenství ohledně digestátu.

Zdroj: EBA

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě