Úvod Články Nový evropský projekt podporuje dobrovolnou činnost v oblasti regulace emisí skleníkových plynů v odvětví bioplynu

Nový evropský projekt podporuje dobrovolnou činnost v oblasti regulace emisí skleníkových plynů v odvětví bioplynu

08.03.2019

Projekt EvEmBi, který byl zahájen loni v lednu ve švédském Lundu, hodnotí emise metanu z evropských bioplynových stanic s cílem vyvinout evropský dobrovolný systém pro snižování emisí skleníkových plynů. 

Projekt EvEmBi, který byl zahájen loni v lednu ve švédském Lundu, hodnotí emise metanu z evropských bioplynových stanic s cílem vyvinout evropský dobrovolný systém pro snižování emisí skleníkových plynů.

Evropská Bioplynová Asociace (EBA) spolu s konkrétními členskými asociacemi podporují projekt rozvoje tohoto dobrovolného systému, za účelem kontroly emisí v odvětví bioplynu.

Země EU jsou povinny hlásit své národní soupisy emisí skleníkových plynů podle Rámcové úmluvy Organizace spojených národů o změně klimatu. Pokyny Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) pro tuto výroční zprávu vyžadují odhady emisních faktorů (EF). Současné EF používané v IPCC jsou však založeny na omezeném množství studií, které mají za následek širokou škálu hodnot a tedy nízkou přesnost.

V případě výroby bioplynu je jednou z hlavních složek bioplynu metan (CH4), který je silným skleníkovým plynem (GHG). Pozitivní environmentální přínos výroby bioplynu tedy závisí na úrovni nezamýšlených emisí CH4 z tohoto procesu.

Jejich měření vyžaduje vysokou kvalitu srovnatelných datových souborů o bioplynových stanicích. V zařízeních na výrobu bioplynu byly vyvinuty zdokonalené a rozsáhlejší metody monitorování pro vyhodnocení celkových ztrát CH4. Přesnost výpočtu EF metanu může být zlepšena například přesnými a ucelenými daty shromážděnými v plném rozsahu  v zařízeních pro zpracování odpadu.

Tato výzva k měření byla počátkem projektu EvEmBi, který byl vytvořen za účelem vyhodnocení různých koncepcí bioplynových stanic (např. Zemědělského bioplynu a biologického odpadu nebo čistíren odpadních vod) používaných v Evropě s ohledem na jejich emisní faktory metanu (EF).

Očekávanými výstupy projektu bude stanovení EF, strategií snižování emisí, evropských a národních (specifických pro jednotlivé země) stanovisek o emisích skleníkových plynů a strategiích zmírňování emisí. Projekt EvEmBi je financován v rámci 11. společné výzvy na výzkum a vývoj v rámci projektu ERA-NET Bioenergy.

Zdroj: EBA

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě