Úvod Články Nový enzym může přinést levnější biopaliva

Nový enzym může přinést levnější biopaliva

13.09.2013

Mezinárodní tým vědců objevil nový rostlinný enzym, který by eventuálně mohl vést k průlomu v produkci biopaliv na bázi celulózy. 

Mezinárodní tým vědců objevil nový rostlinný enzym, který by eventuálně mohl vést k průlomu v produkci biopaliv na bázi celulózy. Výzkumného projektu se účastní univerzity ze Skotska, Spojených států a Belgie.

Caffeoyl shikimate esteráza (CSE) je enzym, jehož „geny mohou být vypnuty“, a tím kontrolován proces vzniku ligninu. Lignin je hydrofobní, spojuje mezibuněčná vlákna a zpevňuje celulózové molekuly v rámci buněčných stěn. Díky němu jsou rostliny mechanicky odolnější. Při výrobě biopaliv však také znesnadňuje zisk sacharidů z rostlinné biomasy. Jako takový byl po léta překážkou pro jejich komerční produkci.

„Sled kroků, které v rostlinách probíhá při jeho produkci, byl studován desítky let, ale CSE v něm zůstával nepolapitelným faktorem až doteď,“ řekl Wout Boerjan, spoluautor studie. „Celou tu dobu byl přehlížen.“

„Snížením“ nebo „vypnutím“ funkce CSE genu, který je zodpovědný za tvorbu ligninu, byli vědci schopni vypěstovat malou rostlinku, která obsahovala o 36 hm. % méně ligninu.

„To je dost, aby bylo možné čtyřikrát zvýšit výtěžek sacharidů,“ dodal Boerjan.

Rostlinka, se kterou experimenty probíhaly se jmenuje Huseníček rolní (Arabidopsis thaliana). Je to drobná dvouděložná rostlina z čeledi brukvovitých, která se používá jako modelový organismus v molekulární genetice rostlin.

 

Zdroj: 6. září, http://www.scientificamerican.com/, BioEnergy Insight

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě