Úvod Články Nová technologie by mohla umožnit čerpání bioplynu přímo do vozidel

Nová technologie by mohla umožnit čerpání bioplynu přímo do vozidel

02.04.2021

Výzkumníci z Missouri zkoumají technologii, která by umožňovala čerpání bioplynu přímo do vozidel.

Dr. Fateme Rezaei, docent chemického a biochemického inženýrství na Missouri University of Science and Technology, pracuje na technologii, která by umožňovala nízkotlaké skladování i separaci plynů adsorpcí v palivové nádrži. Porézní materiál v nádrži by také oddělil CO2 od metanu a izoloval ho, aby mohl být vrácen jako komodita do čerpací stanice.

Protože by palivová nádrž byla na palubě vozidla, nejsou nutná žádná potrubí ani přeprava. Tato technologie by řidiči umožňovala volit mezi provozováním motoru na zemní plyn s nízkým stupněm  obsahu RNG nebo vysoce kvalitní směsí RNG a obnovitelného vodíku (RH2), který by mohl být také uložen v nádrži.

Rezaei uvedl, že v USA existuje velká produkce bioplynu z organického odpadu v komunálních i zemědělských oblastech, ale z důvodu vysokých nákladů jen málo stanic přeměňuje bioplyn na palivo použitelné pro vozidla.

Také regiony vzdálené od vnitrostátních nebo mezistátních plynovodů nemusí považovat produkci RNG za atraktivní, tvrdí Rezaei, což je další „překážka“ v přeměně bioplynu na RNG. Stanice s RH2, které poblíž nemají potrubí na zemní plyn, nemohou vtláčet svůj produkt do potrubní sítě, a obohacovat tak zemní plyn.

Výzkum je podpořen grantem 550 000 USD (468 000 EUR) od Národní vědecké nadace. Rezaei pracuje na projektu s Dr. Carlosem Wexlerem z University of Missouri-Columbia, profesorem fyziky; Dr. Peterem Pfeiferem , emeritním profesorem fyziky, a Brettem Marlandem, vedoucím pracovníkem v oblasti licencí a rozvoje podnikání.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 1. dubna 2021

Novinky v oboru
INA oznámila, že postaví biometanovou...
10.01.2024

Chorvatská ropná a plynárenská společnost INA oznámila, že plánuje investovat 40 milionů eur do biometanové stanice využívající

Společnost E.ON otevře příští rok svou...
18.12.2023

Polská divize německé energetické skupiny E.ON, E.ON Polska, otevře svou první bioplynovou stanici v zemi v roce 2024.

Scania uvádí na trh „nejnovější...
13.12.2023

Scania uvedla na trh nejnovější generaci motorů na bioplyn, které podle společnosti nabízejí 5% úsporu paliva oproti svým

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě