Úvod Články Může anaerobní digesce přispívat k odolnosti vůči antibiotikům?

Může anaerobní digesce přispívat k odolnosti vůči antibiotikům?

25.04.2018

Nový výzkum naznačuje, že pokročilé technologie anaerobní digesce (AD) a filtrace za pomocí reverzní osmózy v zemědělství mohou zanechávat "znepokojivé koncentrace" reziduí antibiotik. 

Nový výzkum naznačuje, že pokročilé technologie anaerobní digesce (AD) a filtrace za pomocí reverzní osmózy v zemědělství mohou zanechávat "znepokojivé koncentrace" reziduí antibiotik.

Podle Světové Zdravotnické Organizace (WHO) jsou antibiotika "léky používané k prevenci a léčbě bakteriálních infekcí. Antibiotická rezistence nastává, když se bakterie mění v reakci na použití těchto léků. "

WHO tvrdí, že odolnost proti antibiotikům je dnes jednou z největších hrozeb pro celosvětové zdraví, bezpečnost potravin a rozvoj. Problém také existuje v zemědělství. Pokud zemědělci využívají živočišný hnůj jako hnojivo nebo podestýlku, stopové koncentrace antibiotik se dostávají do okolního prostředí, což přispívá ke vzrůstu rezistence bakterií na tato antibiotika.

Dvě nové studie provedené Dianou Agou, PhD a Henrym M. Woodburnem, profesorem chemie na univerzitě v Buffalu ukazují, že jak pokročilá technologie AD, tak i reverzní osmóza zcela neodstraní antibiotika z využitého hnoje.

Navíc bylo také zjištěno, že pevná hmota, která je často separována ze surového hnoje před zpracováním v procesu AD, obsahuje vyšší koncentrace antibiotik než nezpracovaný hnůj.

Tento materiál se často uvolňuje do životního prostředí buď jako zvířecí podestýlka, nebo jako hnojivo. "Doufali jsme, že tyto moderní léčebné technologie mohou odstranit antibiotika. Jak se ukázalo, nejsou zdaleka tak účinné, jak jsme si mysleli." říká Aga.

"Na druhou stranu se domnívám, že vícestupňový proces, který zahrnuje i kompostování na konci technologie, může výrazně snížit hladinu antibiotik. Naše předchozí studie, týkající se zpracování drůbežího trusu dokázala, že lze dosáhnout až 70% snížení obsahu antibiotik nazývaných ionofory po 150 dnech kompostování. Testování této hypotézy na mléčné farmě je další fází našeho projektu a vidíme zde některé pozitivní výsledky."

Výzkum však poukazuje na problém, který přesahuje rámec zemědělství, uvádí Aga. "Žádný ze systémů, které jsme studovali, nebyl primárně navržen tak, aby jeh cílem bylo odstranění antibiotik z odpadu." dodává Aga. "Pokročilá technologie anaerobní digesce se používá k redukci pachů a produkci bioplynu a reverzní osmóza se používá k recyklaci vody. Tyto technologie nebyly primárně vyvinuty k odstraňování antibiotik. "

Tento problém není omezen pouze na zemědělství: Dnešní systémy nakládání s odpady, včetně těch, které jsou určeny k nakládání s komunálními odpadními vodami, nemocničními odpady a dokonce i odpady z průmyslové výroby antibiotik většinou nepamatují na jejich odstranění v odpadních proudech. Zvyšování rezistence na antibiotika v okolním prostředí je bezprecedentní. Musíme o tom začít přemýšlet, pokud chceme zabránit dalšímu zvyšování resistence vůči antibiotikům v našem životním prostředí. "

Zdroj: Bioenergy Insight

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě