Úvod Články Město Omaha v Nebrasce v USA schválilo smlouvu projekt výroby bioplynu v hodnotě 20 milionů dolarů

Město Omaha v Nebrasce v USA schválilo smlouvu projekt výroby bioplynu v hodnotě 20 milionů dolarů

13.09.2022

Město Omaha v americké Nebrasce pokračuje v plánu přeměnit odpad na zelenou energii a podle deníku Omaha World Herald očekává, že na tom vydělá miliony dolarů.

Díky investici ve výši 20 milionů dolarů, která byla schválena minulý měsíc, se zvýší schopnost jedné z městských čistíren odpadních vod přeměňovat odpad na obnovitelný zemní plyn, známý také jako biometan.

Projekt umožní městu profitovat z výroby biometanu a přispět na trh s obnovitelnou energií.

Od roku 1977 funguje v okrese Sarpy severně od místa, kde se řeka Platte vlévá do řeky Missouri, čistírna odpadních vod Papillion Creek v Omaze.

Čistírna již léta využívá plyn interně k vytápění. Nyní, díky projektu za 20 milionů dolarů, chce zařízení vyrábět více plynu, čistit ho a prodávat společnosti Black Hills Energy.

V roce 2021 vyrobila elektrárna tolik elektřiny, že by stačila na napájení přibližně 1 000 domácností. Díky projektu výroby biometanu úředníci odhadují, že obnovitelný zemní plyn, který závod každoročně vyrobí, bude stačit na pokrytí ročních potřeb vytápění 4 000 domácností v Nebrasce.

Město Omaha schválilo smlouvu s firmou All Purpose Construction ve výši téměř 20,2 milionu dolarů na vybudování infrastruktury potřebné pro projekt, včetně rozšíření a modernizace plynovodu a metanizačních nádrží. Na financování projektu budou vydány dluhopisy.

Vedení zařízení doufá, že projekt bude uveden do provozu na jaře 2024.

Po uvedení do provozu odbor veřejných prací očekává, že projekt bude přinášet zisk ve výši 4 až 5 milionů dolarů ročně – investice města se tak vrátí do pěti let.

Na začátku roku 2021 dokončilo město Lincoln ve spolupráci se společností Black Hills Energy vlastní projekt výroby bioplynu, který využívá k výrobě pohonných hmot pro vozidla.

Odhaduje se, že projekt města Lincoln vygeneruje ročně 2,6 milionu dolarů, čímž se podle společnosti Black Hills Energy náklady na projekt městu vrátí za něco málo přes tři roky.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 12. září 2022

Novinky v oboru
INA oznámila, že postaví biometanovou...
10.01.2024

Chorvatská ropná a plynárenská společnost INA oznámila, že plánuje investovat 40 milionů eur do biometanové stanice využívající

Společnost E.ON otevře příští rok svou...
18.12.2023

Polská divize německé energetické skupiny E.ON, E.ON Polska, otevře svou první bioplynovou stanici v zemi v roce 2024.

Scania uvádí na trh „nejnovější...
13.12.2023

Scania uvedla na trh nejnovější generaci motorů na bioplyn, které podle společnosti nabízejí 5% úsporu paliva oproti svým

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě