Úvod Články JAR: Bioplyn pomůže vyřešit krizovou situaci se splašky

JAR: Bioplyn pomůže vyřešit krizovou situaci se splašky

23.02.2018

Nadace Billa a Melindy Gatesových udělila grant ve výši 1,14 milionu USD (23,5 mil. Kč) na instalaci inovativního systému čištění splaškových vod ve městě Durban, které leží na severozápadním pobřeží Jihoafrické republiky. Inovativní generátor přemění splašky na hnojivo, bioplyn a čistou vodu.

Generátor, který navrhl docent Daniel Yeh z University of South Florida, doplní místní toaletní buňky CAB (Community Alblution Block), bývalé lodní kontejnery s toaletami, sprchami a umyvadly. Vláda Jihoafrické republiky je dodává do neformálních osad, kterým podobné vybavení chybí. Nicméně, vzhledem k rychlému růstu populace, zvyšují tyto buňky nároky na kanalizaci.

Podle vyjádření University of South Florida umožní nové zařízení nazvané NEWgenerator provozovat toaletní buňky CAB bez nutnosti jejich napojení na kanalizační linky.

NEWgenerator pracuje na principu anaerobní digesce, při kterém je organické znečištění biologicky konvertováno na bioplyn. Napodobuje miniaturní čistírnu odpadních vod, ale energeticky náročný aerobní krok je vynechán. Zařízení je spárováno se solárními panely, což spolu s produkcí bioplynu umožňuje jeho nezávislý provoz.

Voda je vyčištěna v rámci několika kroků a je vedena zpátky do buňky a použita ke splachování toalet. Nutrienty jsou z odpadní vody extrahovány a použity pro hnojení místních komunitních zahrad.

Dr. Yeh a University of South Florida dodají NEWgenerator ve dvou kapacitních verzích. První verze, která již byla použita v Indii v roce 2016, je určena až 100 uživatelům za den, druhá verze pak až 1 000 uživatelů denně.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 21. února 2018

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě