Úvod Články Itálie: New Holland představuje traktor na biometan

Itálie: New Holland představuje traktor na biometan

29.10.2015

Traktor T6 byl veřejnosti představen již minulý rok na Expu v Miláně, jehož moto bylo “Feeding the Planet, Energy for Life”.

Traktor T6 byl veřejnosti představen již minulý rok na Expu v Miláně, jehož moto bylo “Feeding the Planet, Energy for Life”.

Na farmě La Bellotta nedaleko italského Turina hospodaří Luca Remmert na 1100 akrech půdy. Farma produkuje, organická vejce, kukuřici, pšenici a jiné cereálie. Součástí farmy je rovněž biometanová stanice zpracovávající slepiči trus, hovězí kejdu od lokálních farmářů, kukuřičnou siláž a triticale. Přebytečný biometan je vtláčen do lokání sítě a digestát je využíván jako hnojivo.

Jeho farma je testovací půdou pro prototyp druhé generace T6, který je prvním traktorem na světě poháněným metanem. Projekt pochází z dílny společnosti New Holland Agriculture a traktor by měl v komerčním měřítku spatřit světlo světa v příštích pěti letech. Pro zajímavost - tento stroj produkuje o 80% méně emisí CO2 ve srovnání s dieselovými modely.

Vybavení T6 samozřejmě v ničem nezaostává za konkurenčními modely - výbava zahrnuje například expanzivní kabinu s bublinovými okny, propracované počítačové systémy a dotykovými obrazovkami a kvalitní ozvučení. 

Všude po světě dnes farmáři staví anaerobní reaktory, které fermentují hnůj a rostlinné zbytky a produkují bioplyn či biometan. Řada farmářú využívá teplo z bioplynových stanic k vytápění svých domů a jiných budov a současně vyrobenou energii prodávají do sítě. Mnozí z nich by také rádi uplatnili svůj produkt k pohonu zemědělských strojů, což je zase krok přiblíží k energetické nezávislosti.

Zdroj: Renewable Energy Watch

 

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě