Úvod Články Investice 30 milionů eur do projektu obnovitelného plynu

Investice 30 milionů eur do projektu obnovitelného plynu

30.06.2022

Společnost Gas Networks Ireland vybuduje v Cork první rozsáhlé zařízení na vtláčení obnovitelného plynu v Irsku.

Společnost Gas Networks Ireland by měla v létě příštího roku zahájit výstavbu prvního rozsáhlého zařízení na vtláčení plynu z obnovitelných zdrojů v Irsku, sdělil generální ředitel společnosti Cathal Marley delegátům konference Energy Ireland v Croke Park, a představil zde podrobnosti projektu výroby obnovitelného plynu v hodnotě 30 milionů eur (Green Renewable Agricultural Zero Emissions - GRAZE), který zahrnuje výstavbu zařízení pro centrální vtláčení do sítě (CGI) v Mitchelstownu v hrabství Cork.

Nové zařízení bude přijímat a vtláčet biometan – uhlíkově neutrální obnovitelný plyn vyráběný ze zemědělského a potravinářského odpadu procesem zvaným anaerobní digesce – až od 20 místních zemědělských výrobců. Při maximální kapacitě bude zařízení vtláčet tolik biometanu, že pokryje požadavky až 64 000 domácností.

Zařízení na vtláčení obnovitelného plynu bude ústředním bodem projektu, jehož cílem je vytvořit v regionu nový udržitelný průmysl obnovitelného plynu založený na družstevním způsobu hospodaření. Projekt GRAZE, který vede společnost Gas Networks Ireland, je podpořen finančními prostředky ve výši více než 8,4 milionu EUR z Fondu pro opatření v oblasti klimatu v rámci vládního národního rámce energetické bezpečnosti.

Plánovací povolení pro zařízení Central Grid Injection již udělily An Bord Pleanála a Rada hrabství Cork a očekává se, že stavba bude zahájena v příštím roce.

Klimatický akční plán stanovil cíl nahradit do roku 2030 biometanem 1,6 TWh zemního plynu, což představuje přibližně tři procenta spotřeby plynu v Irsku.

Green Deal EU označil biometan jako zásadní nástroj dekarbonizace evropského zemědělství a energetických systémů a Evropská komise označila Irsko za zemi s největším potenciálem výroby biometanu na obyvatele v Evropě - mimo jiné díky rozsáhlému irskému zemědělskému sektoru.

Biometan začal v roce 2019 v Irsku v malých objemech plynule nahrazovat zemní plyn, a to prostřednictvím prvního místa pro vtláčení obnovitelného plynu v Cush v hrabství Kildare, které je mnohem menší než plánované zařízení v Mitchelstownu.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 30. června 2022

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě