Úvod Články Iniciativa Gas for Climate: Inteligentní využívání obnovitelných zdrojů energie pro splnění cílů v oblasti ochrany klimatu může ušetřit 140 miliard eur ročně

Iniciativa Gas for Climate: Inteligentní využívání obnovitelných zdrojů energie pro splnění cílů v oblasti ochrany klimatu může ušetřit 140 miliard eur ročně

08.03.2018

Podle studie zveřejněné iniciativou Gas for Climate by biomethan, jako obnovitelný zemní plyn používaný ve stávající plynárenské infrastruktuře mohl hrát důležitou roli při snižování emisí skleníkových plynů v Evropě do nulové hodnoty do poloviny století. 

Podle studie zveřejněné iniciativou Gas for Climate by biomethan, jako obnovitelný zemní plyn používaný ve stávající plynárenské infrastruktuře mohl hrát důležitou roli při snižování emisí skleníkových plynů v Evropě do nulové hodnoty do poloviny století.

Evropská Bioplynová Asociace je součástí tohoto konsorcia. Toto snížení je zapotřebí k dosažení souladu s Pařížskou dohodou o udržení globálního oteplování výrazně pod úrovní 2°C, čímž se zabrání nebezpečným úrovním změny klimatu.

Skupina Gas for Climate sestává ze sedmi předních evropských společností pro přepravu plynu (Enagás, Fluxys Belgie, Gasunie, GRTgaz, Open Grid Europe, Snam a TIGF) a dvou sdružení pro obnovitelný bioplyn a biometan (European Biogas Association and Consorzio Italiano Biogas ).

Gas for Climate se zavazuje k dosažení čistých emisí skleníkových plynů v EU do roku 2050 a skupina pověřená společností Ecofys, společnost Navigant, připravila studii o budoucí roli bioplynu v energetickém systému s nulovými emisemi.

Jejich studie ukazuje, že je možné navýšit výrobu obnovitelného vodíku a biomethanu do roku 2050 na více než 120 miliard kubíků ročně. Biomethanový potenciál je založen na brzkém a konzervativním scénáři o udržitelném využívání evropského potenciálu pro biomasu. Využívání tohoto obnovitelného plynu v existující plynové infrastruktuře pro vytápění budov, výrobu diskontovatelné elektřiny jako doplněk větrných elektráren a solární energie a paliva pro těžkou dopravu by mohlo do roku 2050 ušetřit zhruba 140 miliard eur v porovnání s budoucím energetickým systémem bez plynu.

Generální ředitelé devíti členů skupiny Gas for Climate (Marco Alverà, Snam, Marcelino Oreja Arburúa, Enagás, Dr. Jörg Bergmann, Open Grid Europe, Pascal De Buck, Fluxys Belgie, Han Fennema, Gasunie, Piero Gattoni, Consorzio Italiano Biogas, Dominique Mizerně, TIGF, Jan Štambaský, Evropská asociace pro bioplyn, Thierry Trouvé, GRTgaz) společně prohlašují:

 "Jsme odhodláni dosáhnout do roku 2050 čisté emise skleníkových plynů v EU, abychom splnili cíl Pařížské dohody. Obnovitelný plyn používaný v existující infrastruktuře plynu může v tomto ohledu hrát důležitou roli. "Chceme usnadnit rozsáhlé využívání obnovitelných zdrojů vodíku a biomethanu vyráběných v EU, které jsou přepravovány, skladovány a distribuovány prostřednictvím stávající plynárenské infrastruktury, aby byly využity v našem energetickém systému v inteligentní kombinaci s elektřinou z obnovitelných zdrojů. To pomůže Evropě dosáhnout cíle pařížské dohody s co nejnižšími náklady při současném posílení energetické bezpečnosti Evropy. "

Více informací zde: www.gasforclimate2050.eu

Zdroj: EBA

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě