Úvod Články Francouzská skupina zabývající se biomasou má velké plány s bioplynem

Francouzská skupina zabývající se biomasou má velké plány s bioplynem

14.03.2014

Albioma, francouzská skupina, která se zabývá produkcí elektřiny z odpadů ze zpracování cukrové třtiny ve francouzských zámořských teritoriích, spustila ve Francii své první dvě bioplynové stanice, které budou těžit z nových předpisů země.

Albioma, francouzská skupina, která se zabývá produkcí elektřiny z odpadů ze zpracování cukrové třtiny ve francouzských zámořských teritoriích, spustila ve Francii své první dvě bioplynové stanice, které budou těžit z nových předpisů země.

Skupina zahájila provoz dvou bioplynových stanic o kapacitách 2 MW a 0,5 MW u Poitiers v roce 2013 a letos plánuje spustit další tři nebo čtyři zařízení. Jejich „řetězec“ dvaceti dvou bioplynových stanic, do kterého plánují investovat 200 milionů eur, bude využívat hnůj, odpady ze zemědělské výroby a jateční odpady. Stanice budou postaveny v zemědělských regionech na západě a severozápadě Francie.

Francie má v současné době celkem nízký instalovaný výkon zemědělských bioplynových stanic, celkem 30 MW, ve srovnání s Německem, které se pyšní 3 000 MW.

Sektor výroby bioplynu v zemi by měl nyní růst, a to především díky novým nařízením pro plynárenský gigant GDF, který bude muset do svých sítí odebírat biometan, a také díky přísnější legislativě nutící zemědělce zpracovávat hnůj.

Skupina Albioma již instalovala zařízení o celkové kapacitě 700 MW elektrické energie, z čehož je 627 MW produkováno zpracováním biomasy, 70 MW ze solární energie a 3 MW z výroby bioplynu. Více než polovina této kapacity je vyráběna ve francouzských zámořských teritoriích, jako jsou ostrovy Martinik a Guadeloupe. Skupina také nedávno koupila 60MW stanici za 43 milionů eur na zpracování biomasy na bázi cukrové třtiny v Brazílii a 195MW na Mauriciu.

Vedení společnosti se nechalo slyšet, že Albioma chce investovat do nových stanic na biomasu v Brazílii každých dvanáct až osmnáct měsíců.

Společnost loni zveřejnila své investiční plány na příští dekádu. Ty by měly dosáhnout celkové výše kolem jedné miliardy eur, z čehož 400 milionů eur bude investováno ve francouzských zámořských teritoriích, 400 mil. eur v Brazílii a 200 mil. eur do bioplynových stanic ve Francii.

Do roku 2017 by měla podle plánu instalovaná kapacita bioplynových stanic společnosti Albioma vzrůst na celkových 40 MW.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 6. března 2014

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě