Úvod Články Finsko: rapidní expanze sítě čerpacích stanic se stlačeným bioplynem

Finsko: rapidní expanze sítě čerpacích stanic se stlačeným bioplynem

08.10.2014

Ve Finsku byly zprovozněny další tři čerpací stanice, kde je zákazníkům k dispozici stlačený biometan (CBG). 

Ve Finsku byly zprovozněny další tři čerpací stanice, kde je zákazníkům k dispozici stlačený biometan (CBG). Celkový počet stanic tohoto typu je v současné době 24. Každá z nich nabízí 100% stlačený bioplyn vyrobený z bioodpadu.

Privátní společnost Jeppo Biogas se stala šestou v pořadí, která na  veřejných čerpacích stanicích prodává biometan pro využití v dopravě. Jejich nová stanice ve městě Nykarleby je zároveň nejzápadnějším a také nejsevernějším místem, kde lze CBG ve Finsku natankovat a značně tak rozšířila celonárodní síť pokrytí. Je to zároveň první místo, kde je ve Finsku možné plnit CBG kontejnery, což následně umožňuje přepravu biometanu nákladní dopravou.

Sedmou společností nabízející ve Finsku biometan řidičům motorových vozidel je Mäntsälän Sahkö, zabývající se výrobou energie z komunálního odpadu. Dříve její nabídka obsahovala i CNG, od kterého bylo ovšem upuštěno a tudíž je dnes ve Finsku k dispozici pouze jedna čerpací stanice, kde lze tankovat čisté CNG (a je rovněž plánováná záměna za CBG). Všechny ostatní čerpací stanice nabízí pouze CBG100.

Státní plynárenská společnost Gasum otevřela ve městě Tampere její v pořadí již osmnáctou tankovací stanici CBG. Společnost se zabývá prodejem CBG100 od roku 2011.

Finsko a Island jsou jediné země na světě, kde je CBG100 k dostání na všech veřejných čerpacích stanicích, kde lze tankovat plynná paliva. Směsi biometanu se zemním plynem nejsou v těchto zemích k dostání.

 Zdroj: CBG100Suomi

 

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě