Úvod Články EU vychází vstříc systému tzv. ”circular economy”

EU vychází vstříc systému tzv. ”circular economy”

17.07.2014

Evropská Komise vydala dne 2. července dlouho očekávaný balíček týkající se tzv. “circular economy”což je systém uzavřené ekonomiky z pohledu využití surovin.

Evropská Komise vydala dne 2. července dlouho očekávaný balíček týkající se tzv. “circular economy”což je systém uzavřené ekonomiky z pohledu využití surovin.

 Balíček se skládá ze dvou částí:

První je zpráva s názvem “Vstříc circular economy: bezodpadový program pro Evropu” a druhou je legislativní návrh na přezkoumání recyklace a ostatních s odpady spojených cílů v EU.

 Pod pojmem circular economy jsou ve zprávě myšleny systémy, které uchovávají hodnotu produktů tak dlouho, jak je to jen možné a které eliminují odpad. Dále po dosažení maximální životnosti výrobku udržují surovinové zdroje v rámci ekonomiky, takže mohou být produktivně využívány znovu a znovu, čímž tvoří další hodnotu.

Takové vylepšení efektivity hospodaření se zdroji surovin by tak mohlo do roku 2030 snížit materiálové vstupy o 17% - 24% a zároveň může lepší využití zdrojů pro evropský průmysl znamentat potenciální úsporu 630 miliard eur ročně.

 Zpráva se také zmiňuje o velkých rozdílech mezi recyklační schopností členských státu EU:

6 (z 28) již efektivně eliminovalo skládkování komunálního odpadu v posledních 20ti letech jeho snížením z 90% na méně než 5% a v určitých regionech dosahují 85% úrovně recyklace, zatímco v jiných státech je stále přes 90% komunálního odpadu skládkováno a méně než 5% je potom recyklováno.

 Zpráva se také zmiňuje o tom, že Komise uvažuje o rozvinutí rámcové politiky týkající se fosforu, vylepšení jeho recyklace, pěstebních inovací, zlepšení podmínek na trhu a jeho obnovitelné využití v rámci legislativy EU týkající se hnojiv, potravin, vody a odpadů.

 Legislativní návrh, který pozměňuje rámcovou direktivu o odpadech (2008/98/EC), direktivu o skládkování (1999/31/EC) a několik dalších direktiv spojených s odpady obsahuje kromě jiného následující velmi důležité změny:

 Definice podpory

  • Zjednodušení reportů (členskými státy budou Komisi v budoucnu reportována pouze statistická data)
  • Představení systému včasného varování pro plnění stanovených závazků
  • Zintenzivnění příprav pro cíl znovu využívání a recyklaci komunálního odpadu (50% do roku 2020 a následně 70% do roku 2030)
  • Restrikce skládkování komunálního odpadu do roku 2030 (pokud bude Komisí schválen příslušný návrh legislativně závazného cíle do roku 2030)
  • Oddělená separace bioodpadu do roku 2025 (od 1. 1. 2025 nebude možné skládkovat bioodpady)
  • Redukce potravinářského odpadu o 30% do roku 2025 (před kompostováním, výrobě energie nebo skládkováním bude prioritně tento odpad zpracováván na krmivo pro zvířata)

 Byly také představeny následující definice: 

”Potravinářský odpad” je definován jako potraviny (včetně nejedlých součástí) stažený z potravinového zásobovacího řetězce. Nezahrnuje potraviny převedené na použitelný materiál jako bio-produkty, potravu pro zvířata nebo materiál k redistribuci. 

“Biodegradabilní odpad” je dřevo, potraviny, zahradní odpad, papír, kartonový papír a ostatní odpady, které mohou být zpracovány procesem anaerobního rozkladu.

Systém včasného varování vyžaduje po Komisi publikovat v letech 2017, 2022 a 2027 reporty o výsledcích plnění stanovených cílů. Členské státy identifikované v těchto reportech jako rizikové v nesplnění předepsaných cílů předloží Komisi plán s detailně upřesněnými kroky, kterými zamýšlí cíle splnit.

Tento balíček uvítala Evropská Bioplynová Asociace, neboť podstatně ulehčuje využití separovatelného biodegradabilního odpadu ke zpracování procesem anaerobní digesce a tudíž také zlepšuje navracení vitálních živin ve formě digestátu zpět do půdy.

 Zdroj: EBA (http://european-biogas.eu/) 

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě