Úvod Články EBRD financuje velkou čistírnu odpadních vod v Kazachstánu

EBRD financuje velkou čistírnu odpadních vod v Kazachstánu

21.03.2024

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) pomáhá řešit naléhavé problémy v oblasti čištění vody a životního prostředí ve čtvrté největší kazašské obci Aktobe tím, že financuje výstavbu nové čistírny odpadních vod a související infrastruktury.

EBRD uvedla, že poskytuje státní půjčku až do výše 47,4 miliardy KZT (96,4 milionu EUR) státní společnosti JSC Aktobe Su-Energy Group, která je odpovědná za centralizované zásobování vodou, čištění odpadních vod a dálkové vytápění ve městě.

Z úvěru, který představuje dosud největší komunální projekt EBRD ve střední Asii, bude rovněž financována výstavba zařízení na zpracování kalů s jednotkou na výrobu elektřiny z  bioplynu.

Nová čistírna nahradí stávající zařízení, které bylo uvedeno do provozu v roce 1984 a je již zastaralé, a bude zpracovávat až 100 000 m3 kontaminované vody denně – což je dostatečné množství pro uspokojení potřeb 600 000 obyvatel Aktobe.

Projekt zavede moderní technologie čištění odpadních vod, které pomohou zlepšit kvalitu vypouštěných kapalných odpadů, tzv. odpadních vod, v souladu s kazašskými normami a normami Evropské unie, dodala EBRD.

Navrhované zařízení na zpracování kalů, jehož součástí je i jednotka na výrobu energie z odpadu, která vyrábí zelenou energii k částečnému pokrytí potřeb spotřeby elektrické energie, odstraní problémy spojené se zápachem a pomůže snížit roční emise skleníkových plynů o 23 000 tun ekvivalentu CO2.

Očekává se, že po uvedení do provozu se čistírna odpadních vod stane vzorem, který bude možné napodobit v dalších městských vodárenských společnostech v Kazachstánu.

Téměř třetina kazašských měst nemá řádné zařízení na čištění odpadních vod.

Kazachstán je s 9,85 miliardami eur, které byly doposud v zemi investovány prostřednictvím 312 projektů, největší a nejdéle trvající bankovní operací EBRD ve střední Asii.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 20. března 2024

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě