Úvod Články Drůbeží trus bude pohánět elektrárnu a výrobnu hnojiva v Severním Irsku

Drůbeží trus bude pohánět elektrárnu a výrobnu hnojiva v Severním Irsku

27.06.2016

Irský developer v oblasti obnovitelných energií, společnost Stream BioEnergy odstartovala v Severním Irsku stavbu nové bioplynové stanice, která bude zpracovávat velké objemy drůbeží kejdy.

Stanice, která bude stát na kraji města Ballymena, by měla vyrábět 3MW obnovitelné elektrické energie z 40 tisíc tun drůbežího trusu ročně, což je dost na zásobení 4 000 domácností.

Celková investice dosáhne přibližně 20 milionů liber (25,8 mil. EUR), a bude částečně financována z fondů Foresight Group a Invest Northern Ireland.

Xergi, specialista na dodávky velkokapacitních bioplynových stanic, dodá stanici a bude také jedním z podílníků projektu.

Stanice bude zpracovávat drůbeží trus na bioplyn, který bude využit k výrobě zelené elektřiny. Zároveň budou nutrienty přeměněny na hnojivo šetrné k životnímu prostředí, které může nahradit chemická hnojiva pro místní zemědělce.

Jedním z cílů projektu je nakládat s drůbežím trusem způsobem, který nezatěžuje životní prostředí a zlepšuje tradiční praktiky aplikace neupraveného trusu na zemědělskou půdu.

Vzhledem ke specifickému poměru nutrientů v drůbežím trusu bylo dosud nutné udržovat jeho množství ve fermentoru na nízké úrovni a mísit ho s jiným druhy substrátů. Xergi vyvinula proces, který umožní provozovat bioplynovou stanici, která bude zpracovávat drůbeží trus samostatně.

Stanice by měla být uvedena do provozu na začátku roku 2018.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 20. června 2016

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě