Úvod Články Díky schématu Rady Aucklandu (Nový Zéland), bylo již 9 000 t potravinového odpadu zpracováno v BPS

Díky schématu Rady Aucklandu (Nový Zéland), bylo již 9 000 t potravinového odpadu zpracováno v BPS

28.11.2023

Novozélandská Rada města Auckland díky své nové službě sběru rukenga kai (zbytků potravin) zabránila skládkování 9 000 t zbytků potravin.

Zbytky jídla z Aucklandu se zpracovávají v jediné bioplynové stanici na Novém Zélandu, kterou provozuje místní společnost Ecogas, a která zbytky jídla přeměňuje na obnovitelnou energii a kapalné hnojivo.

Rada uvedla, že se jedná o jednu z největších služeb v oblasti Australasie, v jejímž rámci organizace během posledních sedmi měsíců dodala do domácností v pevninské části Aucklandu více než 440 000 nádob na zbytky potravin.

První svozy zbytků potravin začaly ve Waitakere v dubnu a v posledních městských oblastech Rodney a Franklin byly svozy zahájeny v listopadu.

Za tu dobu bylo shromážděno celkem 9 000 tun - zbytků potravin.

Předseda Výboru pro plánování, životní prostředí a parky Richard Hills uvedl, že obyvatelé Aucklandu mění definici zbytků potravin z toho, co bylo dříve považováno za odpad, na cenný zdroj.

"Naše snaha, aby se Auckland do roku 2040 stal městem s nulovým odpadem, je mnohem blíže, protože většina obyvatel má nyní přístup ke službě sběru zbytků potravin. Týdenní množství sesbíraného odpadu již nyní naznačuje, že jsme na dobré cestě k tomu, abychom za první celý rok nasbírali více než 35 000 tun, a rádi bychom se dostali k našemu ročnímu cíli 40 000 tun.

Služba sběru zbytků jídla je součástí čtyřstupňového přístupu Rady Aucklandu ke snižování množství potravinového odpadu ukládaného na skládky.

Tento přístup zahrnuje především prevenci vzniku potravinového odpadu, podporu přerozdělování potravin prostřednictvím iniciativ na záchranu potravin, podporu domácího a komunitního kompostování a sběr zbytku pomocí sběru zbytků potravin z obrubníků.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 27. listopadu 2023

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě