Úvod Články Detekce úniku metanu na bioplynových stanicích pomocí laseru

Detekce úniku metanu na bioplynových stanicích pomocí laseru

22.05.2015

Servis bioplynových stanic je náročný. Úniky metanu jsou zároveň částečně problematické ať již z hlediska bezpečnosti, technické, ekonomické perspektivy, či vlivu jejich dopadu na životní prostředí.

Servis bioplynových stanic je náročný. Úniky metanu jsou zároveň částečně problematické ať již z hlediska bezpečnosti, technické, ekonomické perspektivy, či vlivu jejich dopadu na životní prostředí.

Výzkumníci pracují na technice, která pomáhá lépe detekovat jeho úniky pomocí laseru, který únik metanu zjistí z několikametrové vzdálenosti. Zatím stále chybí technologie, která umožní operátorům bioplynových stanic rychle odhalit úniky metanu ve všech částech systému a to levně a bezpečně. Výzkumníci spolu s výrobcem zařízení se touto problematikou zabývají v rámci projektu, který je financován německým ministerstvem pro potraviny a zemědělství (BMEL). Po roce a půl vývoje bylo představeno zařízení, které bezkontaktně detekuje unikající bioplyn nebo zemní plyn za pomocí laseru. Metoda je přitom rychlejší a podstatně přesnější než ostatní dříve možné postupy detekce plynu. Na projektu pracují výzkumní pracovníci z Fraunhoferova Institutu ve Freiburgu a Oberhausenu spolu s výrobcem analyzátorů Schütz GmbH Messtechnik sídlícím ve měste Lahr.

Technologie vyvinutá Fraunhoferovým Institutem využívá emisní a rozptylovou spektroskopii a její pomocí lze měřit úniky metanu do vzdálenosti až patnácti metrů.

 Zdroj: www.fraunhofer.de

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě