Úvod Články CPI spustil projekt produkce bioplynu z mořských řas

CPI spustil projekt produkce bioplynu z mořských řas

21.09.2015

Centrum pro procesní inovace (CPI) vede britský projekt v hodnotě 2,78 milionu liber (4 mil. eur) s cílem upevnit pozici Spojeného království v oblasti průmyslových biotechnologií.

Centrum pro procesní inovace (CPI) vede britský projekt v hodnotě 2,78 milionu liber (4 mil. eur) s cílem upevnit pozici Spojeného království v oblasti průmyslových biotechnologií.

V rámci tříletého projektu - SeaGas - se bude pracovat na výrobě biometanu z mořských řas.

Projekt byl spuštěn v červenci 2015 a sdružuje šest partnerů včetně The Crown Estate, The Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas), the Scottish Association for Marine Science (SAMS), Queen’s University Belfast a Newcastle University.

CPI povede toto konsorcium s cílem vyvinout proces, který bude přeměňovat mořské řasy na bioplyn, a to za využití technologie anaerobní digesce.

Tradiční anaerobní systému využívají substráty typu cíleně pěstované zemědělské biomasy, zemědělských a potravinových odpadů. Nicméně pěstované mořské řasy by také mohly být vhodným substrátem.

Bude vyvinut nový uskladňovací systém - aby byl umožněn celoroční provoz - k omezení výkyvů daných proměnlivou dostupností mořských řas. Projekt nastartuje výstavbu dodavatelského řetězce pro pěstování a uskladnění mořských řas.

Projekt SeaGas spojí specialisty na anaerobní digesci, pěstování mořských řas, skladování, ekonomické modelování, hodnocení environmentálních a sociálních dopadů a dodavatelských řetězců - od přístupu na mořské dno při pěstování řas, přes bioplyn až po vtláčení biometanu do rozvodné sítě zemního plynu.

Projekt také doufá, že se stane platformou pro budoucí bližší zkoumání využití mořských řas v jiných aplikacích.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, July/ August 2015, Vol. 6, Issue 4, page 14

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě