Úvod Články Carrefour přechází na biometan

Carrefour přechází na biometan

15.04.2015

Obchodní řetězec Carrefour zprovozní v pěti francouzských městech celkem 200 nových nákladních vozidel poháněných biometanem.

Obchodní řetězec Carrefour zprovozní v pěti francouzských městech celkem 200 nových nákladních vozidel poháněných biometanem.

S blížící se konferencí o globálním klimatu (COP21), která se uskuteční během prosince 2015 v Paříži, začínají korporace pracovat na svých závazcích vůči snižování emisí skleníkových plynů. Na konci března letošního roku představilo 40 členů skupiny EPE (fr. Entreprises pour l’environnement; Společnosti pro životní prostředí) své cíle na Salonu Produrable.

Jedna z největších společností, která se akce účastnila, francouzský obchodní řetězec Carrefour, ohlásil téměř dvojnásobné snížení emisí oxidu uhličitého ve své logistice a přepravních aktivitách. Pokud půjde vše podle plánu, bude redukce emisí CO2 v roce 2017 činit 20 000 tun ročně.

Do té doby mají být všechny městské obchodní domy (250 z 1000 obchodů Carrefour City, Carrefour Express and Carrefour Market) v Lille, Paříži, Lyonu, Marseille a v Bordeaux vybaveny nákladními vozidly poháněnými biometanem.

Tímto záměrem sleduje distributor tři základní aspekty: Prvně dopad na životní prostředí – používáním paliva, které produkuje pouze 10% emise CO2 ve srovnání s naftou a zároveň redukuje hluk z motorů na polovinu. Druhý aspekt se týká zdraví – z dvou set nákladních vozidel provozovaných v městských oblastech na biometan již nebudou unikat prachové částice, které jsou od roku 2012 Světovou Zdravotnickou Organizací řazeny mezi karcinogenní látky. A konečně třetí aspekt je ekonomický – investice do nové flotily přinese společnosti užitek, přitom její návratnost má být mezi třemi až pěti lety. 

Tato perspektiva amortizace je založena na výsledcích dvouletého experimentu v Lille v letech 2013 a 2014, což byla testovací fáze, po které byl dealer schopen posoudit svoji schopnost vyprodukovat svoje vlastní palivo. Extrapolací této zkušenosti na čtyři další města je zřejmé, že jen výrobou biometanu “Made in Carrefour” z odpadních potravin ze svých poboček získá palivo pro provoz 120ti nákladních vozidel. 

 

Zdroj: EBA

 

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě