Úvod Články AstraZeneca a Future Biogas vybudují stanici na biometan

AstraZeneca a Future Biogas vybudují stanici na biometan

15.12.2021

Farmaceutická společnost AstraZeneca spolupracuje s Future Biogas na vybudování bioplynové stanice ve Spojeném království.

Stanice na východu Anglii bude vyrábět biometan, který nahradí zemní plyn, a poskytne obnovitelný zdroj tepla a elektřiny pro závody společnosti AstraZeneca ve Spojeném království v Macclesfieldu, Cambridge, Speke a Lutonu. Nadbytečný obnovitelný plyn bude vtláčen do britské plynárenské sítě.

Přechod na 100% obnovitelné zdroje energie pro teplo a elektřinu je základem závazku společnosti AstraZeneca Ambition Zero Carbon dosáhnout nulových emisí uhlíku ze svých provozů do konce roku 2025 a uhlíkové negativity do roku 2030.

Závod bude mít kapacitu poskytnout až 125 GWh biometanu, což odpovídá poptávce po vytápění 9 000 domácností.

Zařízení bude využívat lokálně pěstované plodiny, čímž podpoří venkovskou ekonomiku. Vstupní plodiny jsou integrovány do osevních plánů a pěstovány na zemědělské půdě, která již tvoří součást zemědělských systémů. Přidání plodin pěstovaných pro anaerobní digesci do osevních plánů přinese zemědělcům možnost diverzifikace pěstovaných plodin, posiluje udržitelnost odvětví a podporuje širší oběhové hospodářství Spojeného království.

Plodiny se budou pěstovat pomocí postupů regenerativního zemědělství. Budou podporovat koloběh živin prostřednictvím širšího střídání plodin, minimalizovat narušení půdy, aby se omezilo uvolňování uhlíku z půdy, a napomáhat budování organické hmoty v půdě a zlepšovat kvalitu půdy.

Prostřednictvím partnerství s Future Biogas získá AstraZeneca přístup k vysoce kvalitní bioenergii se zachycováním a ukládáním uhlíku prostřednictvím partnerství Northern Lights v Norsku, společného podniku podporovaného norskou vládou.

CO2 generovaný v budoucí bioplynové stanici bude zachycován a přepravován do úložiště Northern Lights, kde bude trvale izolován 2,6 kilometru pod mořským dnem. Výsledkem je, že taková produkce biometanu by mohla být nejen uhlíkově neutrální, ale také záporná.

Výstavba zařízení na biometan bude zahájena v roce 2023.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 14.prosince 2021

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě