Úvod Články Velká Británie: bioenergie z odpadu po výrobě zmrzliny

Velká Británie: bioenergie z odpadu po výrobě zmrzliny

24.08.2016

Odpadní produkt z výroby zmrzliny bude zpracováván v přilehlé bioplynové stanici, vyrobený biometan potom vtláčen do rozvodné sítě zemního plynu.

Odpadní produkt z výroby zmrzliny bude zpracováván v přilehlé bioplynové stanici, vyrobený biometan potom vtláčen do rozvodné sítě zemního plynu.

Třetí největší výrobce zmrzliny na světě, společnost R&R Ice Cream je součástí partnerství, které rozběhlo inovativní projekt, který pomůže lokálním domovům díky odpadu z továrny v Severním Yorkshiru.

Továrna společnosti R&R je ve Spojeném Království největším výrobcem zmrzliny jak své značky, tak i pro jiné společnosti, například Nestlé a Cadbury´s. Odpad z výroby zmrzliny obsahující cukr, tuk a bílkovinu bude zpracován v bioplynové stanici a vyrobený bioplyn bude dále upgradován na biometan, který bude vtláčen do rozvodné sítě ZP.

Zajímavým faktem je, že různé zmrzliny obsahují rozdílné hodnoty energie, díky rozdílnému obsahu kalorií v různých příchutích. Nejoblíbenější čokoládová zmrzlina obsahuje o 10% více energie než vanilková a o 20% více oproti jahodové zmrzlině. Přídavkem čokoládových vloček je možné zvýšit energetickou efektivitu až o 20%.

Předtím než byla nalezena možnost likvidace zmrzlinářského odpadu, byl tento odpad skládkován. Nyní krom zásobení domácností energií bude rovněž využit digestát, který poslouží jako hnojivo.

Zdroj: Renewable Energy Focus

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě