Úvod Články Evropský parlament odhalil nový návrh zprávy o odpadu

Evropský parlament odhalil nový návrh zprávy o odpadu

09.06.2016

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu (EP) vydal návrh zprávy doporučující změny k návrhům Rámcové směrnice o odpadech stanoveným v rámci Balíčku cirkulární ekonomiky z loňského roku.

Zpravodajka Evropského parlamentu pro Balíček cirkulární ekonomiky EU, italská členka EP Simona Bonafè sepsala zprávu pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a potravinovou bezpečnost, která bude nyní poslána členům EP k dalšímu připomínkování před hlasováním, které by mělo proběhnout v listopadu tohoto roku. Hlasování celého parlamentu je pak plánováno na začátek roku 2017.

V případě kladného výsledku hlasování, bude balíček postoupen jednáním na úrovni Evropské rady, Parlamentu a Komise, během kterých by mělo dojít k finalizaci evropského stanoviska.

Bonafè chce povinné třídění papíru, kovů, plastů a skla, čímž osvětluje právní text Komise, který chce podpořit vysokou kvalitu obnovy užitečných materiálů. Toto bylo rozšířeno o další odpadní proudy, jakými jsou dřevo, textil a biologicky rozložitelný odpad. Bonafè také rozšířila zákaz o skládkování a spalování tříděného odpadu.

Zpráva také určuje požadovaný cíl recyklovat „alespoň“ 65 % bioodpadu do roku 2025. Zpráva uvádí, že takový cíl je nezbytný pro „podporu investic do infrastruktury recyklačních stanic bioodpadu a pro stimulaci trhu s kompostem a digestátem.

Krom toho navrhuje povinnost třídit bioodpad odstraněním původní podmínky, že tyto systémy budou uvedeny do provozu pouze tam, kde to bude „technicky, environmentálně a ekonomicky proveditelné a vhodné.“

Bonafè rozšířila výzvu ke tříděnému sběru odpadu také o dřevo a textil s cílem zvýšit míru opětovného využívání a recyklace v členských státech. Separované proudy odpadu, jak zpráva dodává, by měly podléhat zákazu spalování.

Vzhledem k tomu, že se EU zavázala splnit Cíl udržitelného rozvoje Spojených národů snížit množství potravinového odpadu o 50 % do roku 2030, navrhuje Bonafè, že by měly členské státy podpořit vznik pravidel, podle kterých bude moci sektor prodeje potravin distribuovat neprodané produkty charitativním organizacím, zatímco Evropská komise by měla prezentovat pokyny pro darování jídla včetně fiskálních a technických aspektů.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 7. června 2016

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě