Úvod Články EBRD spolufinancuje bioplynovou stanici v Bělorusku

EBRD spolufinancuje bioplynovou stanici v Bělorusku

20.12.2017

Stanice zpracovávající čistírenské kaly na bioplyn, která byla financována v rámci dohody mezi European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) a běloruskou vládou, byla uvedena do provozu  ve městě Baranavičy. 

Podle prohlášení EBRD nová bioplynová stanice zajistí úsporu nákladů a energie a sníží emise skleníkových plynů a objem kalů. Nové zařízení bylo postaveno v souladu s předpisy EU a vyrobí ročně 4 380 MWh elektřiny a 4 512 MWh tepla.

EBRD poskytla státní půjčku ve výši 2,9 milionů EUR na stavbu zařízení. Tato investice byla doplněna grantem ve výši 1,4 milionu EUR na kapitálové výdaje a 0,8 milionu EUR na poradenskou činnost při komplementaci projektu od Swedish International Development Cooperation Agency (Sida).

Slavnostního zahájení se zúčastnili jak běloruští politici včetně prvního místopředsedy vlády Analolije Kalinina Nikolajeviče, tak švédská velvyslankyně v Bělorusku Christina Johannesson a Senior Banker Renata Iksar z EBRD.

Velvyslankyně Johannesson uvedla, že: „Stavba vyhnívací nádrže v Baranavičy je dobrý příklad mezinárodní spolupráce s Běloruskem. Jde o součást programu na modernizaci nakládáni s odpadními vodami v pěti běloruských městech, kterého se Švédsko aktivně účastní. Cílem programu je snížení emisí do Baltského moře. V návaznosti na úspěšné dokončení prvního projektu v Baranavičy se nyní těšíme i na finalizaci našich projektů v Slonimu, Vitebsku, Brestu a Grodno.

 

Zdroj: BioEnergy Insight, 19. prosince 2017

Novinky v oboru
Hodnocení výroby elektřiny z bioplynu v roce...
08.04.2024

Přinášíme aktuální statistiky týkající se výroby bioplynu v loňském roce (k 31. 12. 2023), které jsme zpracovali

BIOGEST podepisuje dopis o záměru pro svůj...
03.04.2024

Společnost BIOGEST America Inc podepsala dopis o záměru (LOI) na společný vývoj a financování projektu výroby obnovitelného

Elektrárna Edenderry bude připojena k irské...
03.04.2024

Společnost Gas Networks Ireland oznámila, že připojí komplex obnovitelných zdrojů energie Edenderry společnosti Bord na Móna

starší články
Kontakty
NovaEnergo s.r.o.

Nám. 14. října 1307/2
150 00 Praha 5

+420 777208020
stambasky@novaenergo.cz

  

zobrazit na mapě